Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) heeft voor het eerst in zijn carrière de Brabantse Pijl gewonnen. Björn Leukemans moest het hoofd buigen in een sprint met z'n tweeën.

Nog voor de eerste meters gereden waren, was het peloton al een van de favorieten kwijt. Sébastien Rosseler, de winnaar van vorig jaar, moest ziek afhaken.

De wedstrijd ontplofte toen het peloton de plaatselijke rondes aansneed. Leukemans, Hoogerland, Devenyns, Tankink, Zingle en Geslin raakten weg, enkel Gilbert kon de kloof nog dichtrijden. Omdat alle grote ploegen een mannetje vooraan hadden, ging de koers op slot.

Hoogerland maakte de koers hard voor ploegmaat Leukemans, die op 14 km van de finish aanviel. Gilbert ging vlot mee en de rest loste. Na een kort overleg tussen beide Belgen werd er toch beslist om voor de overwinning te sprinten. Leukemans kwam als eerste de laatste bocht uit, maar Gilbert was duidelijk sneller.

Philippe Gilbert vult met deze Brabantse Pijl een lacune op zijn erelijst op. Dat is ook de reden dat het "overleg" tussen hem en Leukemans op niets uitdraaide. "Björn had de zege ook verdiend, maar ik kon deze wedstrijd moeilijk cadeau geven."

"Björn is iemand die altijd wil koersen en dat apprecieer ik. Hij weet dat zijn spurt niet zo goed is als die van mij en dus had hij minder op kop kunnen rijden. Toch knapte hij veel werk op."

"We wilden samenwerken tot aan de finish en er dan voor sprinten. Doen we dat niet, dan komen de achtervolgers misschien terug en is alles voor niets."

Gilbert weigerde wel hardnekkig om de kop over te nemen in de laatste kilometer. "Ik wist dat Björn anders zeker zou proberen om van achter mijn rug weg te springen. Ik moest dus absoluut in tweede positie zitten."

"Het leek makkelijk, maar op mijn favoriete terrein voel ik me altijd goed. Ik ben klaar voor de Amstel Gold Race." Vorig jaar was Gilbert de beste in Nederlands Limburg.

Björn Leukemans verkeert in een bloedvorm, maar hij heeft die nog niet kunnen verzilveren. In de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix had hij veel pech en in Overijse moest hij passen voor Gilbert.

"Ik had niet eens verwacht dat ik hier zo ver kon meegaan", zei Leukemans. "Ik was nog niet helemaal hersteld van Roubaix, waar ik na drie valpartijen drie finales heb gereden. Toen ik in de op een na laatste ronde in de ogen van Gilbert keek reed, wist ik dat ik hem niet zou verslaan."

"Toch bleef ik rijden, omdat dat in mijn aard zit. De Ronde en Roubaix waren erg frustrerend. Ik heb hier een deel van die frustraties weggereden, ik hoop dat in de Amstel Gold Race zondag nog eens te doen."Misschien ook interessant: