Robbie McEwen heeft Parijs-Brussel gewonnen. In een spurt met vijf was hij sneller dan Gert Steegmans en Luca Paolini. Voor de Australiër is het de vijfde overwinning in deze koers, de vierde op rij. Door het slechte weer werd deze 88e editie van Parijs-Brussel een zware en gevaarlijke onderneming.

Op 88 kilometer van de streep ging een pak renners tegen de vlakte. Grootste slachtoffers waren Leif Hoste en Stefan Van Dijck. Hoste werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Niet veel later was het weer prijs. Dit keer waren vooral Nico Eeckhout en Bert Roesems de ongelukkigen.

Ondertussen reden twee renners voorop: Javier Chacon Quesada en Nicolas Crosbie. Zij hadden een maximale voorsprong van 15 minuten maar werden op 50 kilometer van de streep gegrepen. Op de Bruine Put voerde de Quick-Steprenners Maarten Wynants en Sébastien Rosseler de forcing. Zij kregen negen andere renners mee, met Steegmans, McEwen en Paolini als belangrijkste namen.

Elf renners vond Steegmand wat veel en hij versnelde op tien kilometer van de streep. Hij kreeg ploegmaat Rosseler, McEwen, Bert De Waele en Luca Paolini mee. De vijf mochten op de Houba de Strooperelaan sprinten voor de zege. Gert Steegmans kwam iets te vroeg op kop en werd geremonteerd door Robbie McEwen. De Australiër kon zo voor de vijfde keer Parijs-Brussel winnen.

Robbie McEwen kreeg zijn vijfde overwinning niet op een presenteerblaadje aangeboden. "Dit was de zwaarste van de vijf", zei hij achteraf. "Het was echt ongelooflijk zwaar, iedereen zat steendood Na 220 kilometer in de gietende regen was dit geen sprint meer. Het was sterven aan de meet. Wel, ik ben gestorven óp de meet."

Na een matige Tour is McEwen weer helemaal terug. "Ik heb goed uitgerust en ben nog lang niet versleten. Er wachten nog enkele mooie koersen. Ik verwacht dat ik naar het WK mag en dan is er nog Parijs-Tours. Ik wil nog een maand vlammen", besloot McEwen.

sporza.beMisschien ook interessant: