Geboorteplaats:  Milano (Lombardia), Italië
Plaats van overlijden  Milano (Lombardia), Italië

Alle wedstrijden
Toon:

Ploegen

Memo(s)

Romolo Buni was de neef van een fietsenmaker, ook wel de kleine 'zwarte duivel genoemd'. Hij was een sensationele Italiaanse hardrijder. Hij was klein, één en al 'grinta', verbetenheid en een stel stalen zenuwen die hem in staat stelden om ongelooflijke demarrages te plaatsen. In 1893 versloeg hij de grote Franse kampioenen Midinger en Cassignard.
Hij fietste alleen op de piste totdat zijn twee tegenstanders gestopt waren met wielrennen. Buni begon elke ronde te rijden om een snelheidsrecord te behalen. Het publiek ging telkens uit de bol: 'Molla, Buni!" Nu is dit een typische uitdrukking in Milaan om ironisch een lui iemand aan te moedigen of om iemand toe te roepen die uitzonderlijk bedrijvig is.
Door zijn razende pedaalslag haalde hij nog vóór Chiappucci de Franse kranten die hem toen 'le Petit Diable Noir' noemden.
Buni was ook de eerste profrenner die het aandurfde om te koersen tegen een paard. In 1983 koerste op de piste Trotter van Milaan tegen de zogenoemde Buffalo Bill (in realiteit is dit een Amerikaanse Cowboy) op een paard. De wedstrijd werd beslecht in elf pogingen op drie dagen rijd. De ruiter won, maar enkel omdat men onopgemerkt voor elke rally een ander paard inzette terwijl Buni maar bleef doorrijden. De strijd paard-renner blijft zich herhalen (Girardengo, Moser, Maertens) met telkens de renners als grote favoriet. Op zijn 38e reed Buni voor de eerste keer de Giro d'Italia maar hij slaagde er niet in om die uit te rijden.