De Post wil met een speciaal ontworpen postzegel hulde brengen aan Eddy Merckx, "de beste wielrenner aller tijden" en "de grootste Belgische sportman ooit". Aanleiding voor het initiatief is de 65e verjaardag van Merckx op 17 juni dit jaar.

"Wij zijn met zijn allen trots op Eddy Merckx", geeft topman van de Post Johnny Thijs uitleg bij het initiatief. "Met deze postzegel voor zijn 65e verjaardag willen we hulde brengen aan de grootste Belgische sportman uit de geschiedenis."

De postzegel werd vandaag voorgesteld in de postzegeldrukkerij van Mechelen. Er waren heel wat vrienden van Merckx aanwezig, onder meer Paul Van Himst en enkele ex-ploegmaats. Ook premier Yves Leterme en minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte waren van de partij.

Illustrator Karl Meersman verzorgde het ontwerp van de postzegel. De zegel beeldt een vierende Eddy Merckx af in gele trui én de Eddy Merckx van nu. Op de achtergrond prijkt de Arc de Triomphe.

"Het verleden en het heden worden samen afgebeeld, ik vind het een heel mooi ontwerp", zegt Merckx. "En voor mij is dit een zeer grote eer."

Merckx weet ook al wat hij zelf met de postzegel zal doen. "Ik krijg nog heel veel brieven van supporters, onder meer voor een handtekening", vertelt hij. "Als ik dan met zo'n postzegel kan terugsturen, dat zal de mensen veel plezier doen, denk ik."

De Merckx-zegel is onderdeel van een reeks postzegels over topsport en is vanaf 14 juni te verkrijgen in de meeste postkantoren.

sporza.beMisschien ook interessant: