Al Mirfa, 10 februari 2023
Lorena Wiebes (Team SD Worx) zegevierde na een spannende tweede wedstrijddag - de Al Marina Holding Stage - tijdens de allereerste UAE Tour vrouwen voor Charlotte Kool (Team DSM) en Georgi Pfeiffer (Team DSM). De renster van Team SD Worx nam het opnieuw op tegen Charlotte Kool (Team DSM) in de eindsprint van de dag en dit keer kwam ze als beste uit de bus in de strijd met haar voormalige ploeggenote. Die overwinning zorgde er ook voor dat Wiebes de rode trui pakte. Ze zit op tijd op gelijke hoogte met Kool op kop van het algemeen klassement op weg naar de koninginnenrit (3e et.) van de race, met Chiara Consonni (Team UAE ADQ), die als vijfde eindigden in de etappe, met 10 seconden achterstand op de derde plaats in het GC.
De Al Marina Holding Stage begon bij Al Dhafra Castle en nam de rensters mee op een tocht van 133 km door de woestijn voordat de finish bereikt werd in het pittoreske kustplaatsje Al Mirfa. Een snelle en furieuze start zorgde ervoor dat het peloton zich in stukken splitste, al bijna zodra de startvlag was gestreken. De harde wind zorgde voor een dramatische dag in het peloton. GC-kanshebster Marta Cavalli (FDJ Suez) was slechts één van de grote namen in de groep van 15 rensters die aanvankelijk afstand namen . Elisa Longo Borghini (Trek - Segafredo), Wiebes en de winnaar van de eerste etappe Kool misten de slag. De kopgroep bouwde een voorsprong op van bijna vijf minuten. Er volgde een lange en zwaarbevochten achtervolging voordat de jachtgroep uiteindelijk de leiders terugpakten met nog iets meer dan 20 km te gaan. De spanning hield daar echter niet op. Cavalli miste de laatste ontsnapping en verloor 31 ", tijdens de snelle slotkilometers naar de eindstreep waar Wiebes oppermachtig was.
Foto: Eindsprint in Al Mirfa (©Sprint Cycling Agency)
Enkele seconden na de etappefinish zei de etappewinnaar en nieuwe rode truidrager Lorena Wiebes: "Ik voel me nu geweldig! Vandaag was een zware etappe, erg winderig en met zijwind gingen we vol gas van de start tot de finish. Mijn teamgenoten hebben geweldig werk geleverd, we hebben laten zien dat we een sterk team zijn met een geweldigelead-out. Morgen in de derde etappe hoop ik Anna Shackley zoveel mogelijk te kunnen helpen.' Lorena Wiebes is de nieuwe rode trui en leidt het klassement. ETAPPE UITSLAG 1 - Lorena Wiebes (Team SD Worx), 133km in 3u35’28”, gemiddelde snelheid 37.035km/u
2 - Charlotte Kool (Team DSM) z.t.
3 - Pfeiffer Georgi (Team DSM) z.t.

press-the-UAE-TOURMisschien ook interessant: