Munchen - Met een meesterlijke sprint won Lorena Wiebes (Nederland) in München (Duitsland) de titel van Europees Elite-kampioen op de weg.
99 renners uit 24 landen namen deel aan de race, die deel uitmaakte van de Europese multisportkampioenschappen, waar continentale kampioenschappen werden gehouden in negen disciplines gedurende 11 dagen.
Vanaf de start in Landsberg am Lech werd de eerste actie van de dag gelanceerd door Omer Shapira (Israël) en Urška Žigart (Slovenië) die erin slaagden een voorsprong van iets meer dan twee minuten te nemen op de rest van het peloton, gecontroleerd door
rensters uit Duitsland, Italië en Nederland.
De eersten die hen inhaalden waren Elena Cecchini (Italië), Audrey Cordon-Ragot (Frankrijk) en Stine Borgli (Noorwegen), gevolgd door het peloton die bij de 60e kilometer aansloot.
De volgende kilometers van de race bestonden uit een lange reeks aanvallen en tegenaanvallen, vooral van de Italiaanse, Franse en Duitse rensters. De situatie bleef hetzelfde gedurende twee ronden van het snelle circuit in het centrum van de Beierse hoofdstad, afgezien van de aanval door het trio Teutenberg (Duitsland), Labous (Frankrijk) en Gutierrez (Spanje). Rensters uit Nederland en Italië haalden toen de laatste aanvallers terug en een spannende sprint was onvermijdelijk, waarbij Wiebes, die het werk van haar landgenoten afmaakte, de wereldkampioen Elisa Balsamo en Rachele Barbieri, beide Italiaans, perfect versloeg. (Podiumfoto © UEC/Bettini)
Wiebes was reeds Junior Wereldkampioen in 2017 in Herning (Denemarken), en het is de achttiende overwinning van Lorena Wiebes van het seizoen.
De volgende editie van de Elite Road European Championships vindt plaats in Drenthe (Nederland) van 20 t/m 24 september 2023.

UEC - Union Européenne du CyclismeMisschien ook interessant: