De lijst van ingeschreven deelnemers aan La Vuelta, onder voorbehoud van last-minute wijzigingen, bevat zes oud winnaars van de wedstrijd. Dat is een record!
· Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Chris Froome, Nairo Quintana, Simon Yates en Primoz Roglic gaan de uitdaging aan om een nieuwe overwinning op hun palmares te zetten. Andere uitzonderlijke deelnemers: Wereldkampioen Julian Alaphilippe, Olympisch kampioen Richard Carapaz, de winnaar van de Giro 2022, Jai Hindley, het wonderkind Remco Evenepoel en de aspirant-Spaanse toppers Carlos Rodríguez en Juan Ayuso.
In de afgelopen drie jaar heeft de Sloveense renner Primoz Roglic de hoogste trede van het podium van de Vuelta beklommen, maar een voorlopige deelnemerslijst van de 23 deelnemende teams laat zien dat we niet minder dan vijf andere eerdere kampioenen aan de start hebben: Alejandro Valverde (2009), Vincenzo Nibali (2010), Chris Froome (2011 en 2017), Nairo Quintana (2016) en Simon Yates (2018). Dit is een uitzonderlijk moment voor La Vuelta, want sinds de start in 1935 was het maximale aantal vorige kampioenen dat samen van de startlijn vertrok vier. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2018, met Valverde, Nibali, Fabio Aru (winnaar in 2015) en Quintana.
Gedurende de 22 edities die in de 21e eeuw werden gehouden, was het gemiddelde aantal vorige winnaars die aan aan de start staan voor de eerste etappe: 2,31. Door de geschiedenis heen heeft de Giro zich maximaal vijf eerdere winnaars laten registreren om tegelijkertijd te strijden, de meest recente gelegenheid hiervan was in 2009 (Stefano Garzelli, Gilberto Simoni, Ivan Basso, Damiano Cunego en Danilo Di Luca, allemaal Italiaanse renners). De laatste keer dat de Tour de France er zoveel had, was in 1992 (Laurent Fignon, Greg LeMond, Stephen Roche, Pedro Delgado en Miguel Indurain). Het record van alle grote rondes samen is echter in handen van de Grande Boucle, met zeven winnaars: (Louis Trousselier, Lucien Petit-Breton, François Faber, Octave Lapize, Gustave Garrigou, Odiel Defraye en Philippe Thys).

'Het is fantastisch dat deze kampioenen van La Vuelta terugkeren voor de Ronde van 2022, zegt algemeen directeur Javier Guillén. ‘Hun loyaliteit is een echt teken van erkenning voor ons evenement. Voor Valverde en Nibali is het de laatste keer omdat ze van plan zijn om aan het einde van het seizoen met pensioen te gaan en ik twijfel er niet aan dat het Nederlandse en Spaanse publiek hen de waardering zal tonen die ze verdienen voor hun prestaties. Meer in het algemeen betekent de terugkeer van eerdere kampioenen op onze wegen dat ons publiek al gewend is aan hun namen, hun gezichten en hun wedstrijdaanpak. Maar dit jaar maken mensen ook kennis met nieuwe sterren.’
Het einde van de carrière van Valverde markeert een belangrijk keerpunt voor het Spaanse wielrennen. Met betrekking tot zijn opvolging is het belangrijk erop te wijzen dat twee van de grootste teams van het professionele peloton (Ineos Grenadiers en UAE Team Emirates), met veel verschillende deelnenmers, respectievelijk besloten om te rekruteren: de Spaanse kampioen, Carlos Rodríguez, 21 jaar oud, en Juan Ayuso, 19 jaar, om voor het eerst deel te nemen aan een Grote Ronde. Op internationaal vlak zal ook het jonge wonderkind Remco Evenepoel enkele dagen na zijn prachtige eenzame triomf in de Clásica San Sebastián deelnemen aan de Vuelta.
Bij het officiële vertrek uit Utrecht op 19 augustus zullen onder meer de wereldkampioen Julian Alaphilippe en de Olympisch kampioen Richard Carapaz van start gaan. Net als de zes deelnemers die al eerder La Vuelta hebben gewonnen, zal elk deelnemen met verschillende doelstellingen maar met solide staat van dienst aan de Spaanse tour. Tijdens zijn enige deelname tot nu toe behaalde de Franse renner zijn eerste ritzege in de grote ronde in Xorret de Catí (2017). Hij keert nu terug in de hoop een derde opeenvolgende Wereldkampioenschapstitel aan zijn totaal toe te voegen. Van zijn kant heeft de Equatoriaanse renner, die al vier keer aan La Vuelta heeft deelgenomen (2017, 2018, 2020, 2021), een dubbele behoefte aan wraak: met Roglic, die hem twee jaar geleden versloeg, en met Jai Hindley, die hem de roze trui ontnam tijdens de laatste bergetappe van de recente Giro. Voor de Australische renner is La Vuelta zijn eerste kans om zijn Italiaanse overwinning in mei te bevestigen.

La VueltaMisschien ook interessant: