Jonas Vingegaard en Primoz Roglic hebben op niet mis te verstane wijze de koninginnenrit van het Critérium du Dauphiné kleur gegeven. Het tweetal kwam op de slotklim schouder aan schouder over de streep. De ritwinst was voor Vingegaard, ploeggenoot Roglic legde beslag op de eindzege. (Foto: ©A.S.O. / Aurélien Vialatte)

Team Jumbo-Visma liet vanaf de start van de etappe blijken dat het grootse plannen had. Een groep van vijftien vluchters mocht maximaal twee minuten wegrijden en werd de gehele dag binnen schootsafstand gehouden. De zwart-gele trein verscheen met meerdere wagonnetjes aan de voet van de slotklim en draaide daar de gashendel andermaal open.

Nadat Christophe Laporte, Chris Harper, Tiesj Benoot en de winnaar van de groene puntentrui Wout van Aert kopwerk hadden verricht, was het de beurt aan Steven Kruijswijk. De Nederlander reed op de laatste klim van de dag kilometers lang een verschroeiend tempo en zag verschillende renners uit het inmiddels uitgedunde peloton één voor één de rol lossen. Kruijswijk rolde op enkele kilometers van de top de rode loper uit voor ploeggenoten Vingegaard en Roglic.

Het duo reed op dat moment samen weg van de concurrentie en kwam enkele ogenblikken later gezamenlijk over de streep. Vingegaard schreef de etappe op zijn naam, geletruidrager Roglic bracht zijn leiderstricot in veilige haven. Het aantal seizoenszeges van Team Jumbo-Visma stijgt door de dubbelslag naar drieëntwintig. Voor Vingegaard was het zijn tweede overwinning van het seizoen, Roglic mocht deze jaargang viermaal het zegegebaar maken.

"Dit is schitterend. Ik kan het niet anders omschrijven", vertelt een opgetogen Roglic na afloop. "Een prachtige dag voor onze ploeg. Iedereen heeft geweldig gereden. We kunnen hier met zijn allen van gaan genieten. Ik ben heel erg blij met de eindwinst in deze Dauphiné. We kwamen hier eveneens met het doel om onszelf voor te bereiden op de Tour de France. We zijn op de goede weg. We hebben nog een aantal weken om de puntjes op de i te zetten. Hopelijk kunnen we nog iets verbeteren. Ik prijs me gelukkig met het feit dat ik geen hinder meer ondervind van de blessure aan mijn knie. Dat geeft me vertrouwen in de aanloop naar de komende doelen. We gaan nu eerst genieten van deze prachtige week, dan kort uitrusten en vervolgens gaan we met het team goed trainen in Tignes."

Vingegaard is in zijn nopjes met het succes van de ploeg. "Een ongelooflijk mooie dag. We hadden een plan uitgestippeld, waarbij ik ten aanval zou trekken en Primoz in mijn wiel zou aanhaken. We wilden bezien of het mogelijk was iedereen te lossen. Dat het vervolgens zo perfect volgens het boekje verloopt, is mooier dan we hadden gedacht. We zijn trots op wat we hier als ploeg hebben laten zien. Ik kende zelf niet het allerbeste voorjaar, maar ik denk dat ik nu op de weg terug ben. De afgelopen week heb ik een hoog niveau gehaald. Dat geeft een hoop vertrouwen voor de komende weken. Ik ben erg blij met mijn etappezege en de tweede plaats in het klassement", sluit de Deen glunderend af.

JUMBO-VISMAMisschien ook interessant: