WAREGEM 30 maart 2022 - Aan de vooravond van de Ronde van Vlaanderen wordt ieder jaar Dwars door Vlaanderen verreden. Voor velen een test om in de "Hoogmis" van Vlaanderens wielrennen te excelleren. Als deze Semi-klassieker een voorteken voor de eindzege in "De Ronde" mag zijn, staan de sterren voor Mathieu van der Poel er goed voor.
Het scharniermoment van de 76ste Dwars door Vlaanderen bevond zich op Berg Ten Houte – de zevende helling van de dag - waar zich een elitegroepje van zes renners afscheidde van de rest. Met Pidcock, Van der Poel, Benoot, Küng, Turner en Lotto Soudal-renner Victor Campenaerts bevond zich heel wat kwaliteit vooraan. Het zestal vond elkaar meteen en op een 45-tal kilometers van de meet maakten ze de aansluiting bij de vroege vlucht. Twee vluchters pikten hun wagonnetje nog aan en zo gingen ze met acht renners de finale van Dwars door Vlaanderen in. De kopgroep maakte er een waar kat-en muisspel van, waarin ook Victor Campenaerts meermaals aanviel en een mooie kloof kon slaan. Zijn medevluchters moesten alle zeilen bijzetten, maar de 30-jarige Belg werd in de slotkilometers uiteindelijk opnieuw ingerekend. De overwinning ging naar Van der Poel, die reageerde op een uitval van Tiesj Benoot in de voorlaatste kilometer en de Belg klopte in de sprint. Campenaerts schudde alles uit zijn benen voor de derde podiumplek maar werd nipt geklopt door de Brit Pidcock.
Mathieu van der Poel was de terechte winnaar. Met zijn Alpecin ploeggenoten stak hij met iets minder dan 90 kilometer te gaan de lont aan het kruitvat. Nadat de kopgroep achterhaald was, haalde Van der Poel zelf een aantal vluchters terug en reageerde hij juist op tijd op een uitval van Jumbo-Visma renner Tiesj Benoot. In de laatste tweehonderd meter zag hij een gat achter hem vallen na een bocht naar rechts en besloot direct door te sprinten. Benoot leek nog terug te komen maar bleef op een wiel steken. Zag dat hij het niet meer redde en hield ruim voor de streep de benen al stil.
Onderweg leek Tadej Pogacar nog een kloof te dichten maar verder dan tot op 8 seconden kwam hij niet. In zijn kennismaken met een "stenenklassieker" wist hij toch nog als tiende te eindigen.
Op de foto van Patrick Verhoest de twee vedetten van Dwars door Vlaanderen. Van der Poel met Pogacar in zijn wiel. © Patrick Verhoest.

Pesrbericht o.a. Lotto Soudal en redactie dewielersite.netMisschien ook interessant: