De editie 2021 van het Europees Kampioenschap Baan voor Elite eindigde op de Tissot Velodrome in Grenchen (Zwitserland) met een overwinning van Yoeri Havik en Jan Willem van Schip (Nederland) in de Madison voor mannen.
240 atleten (142 mannen en 98 vrouwen) uit 26 landen namen deel aan het kampioenschap op de wielerbaan waar het continentale evenement in 2015 al eerder was georganiseerd. Dit jaar deden niet minder dan tien gouden medaillewinnaars van de Olympische Spelen in Tokio mee.
In het medailleklassement kwam Nederland bovenaan met 7 gouden medailles, 3 zilveren en 1 bronzen, voor Duitsland dat tweede werd met 8 medailles (3, 3 en 2) en Rusland dat naar huis ging met 3 gouden medailles, 1 zilveren en 5 bronzen.
Technisch gezien waren de prestaties van enkele van de beste renners uit de internationale scene opmerkelijk. De Olympisch kampioenen ploegenachtervolging, de Duitse Lisa Brennauer, won met Franziska Brasse, Mieke Kröger (haar teamgenoten in de wedstrijd in Tokyo 2020) en Laura Sussemilch de twee gouden medailles in de achtervolgingsraces, Individueel en Team.
Nederland bewees zichzelf als het te kloppen team in de sprintraces door de twee teamracetitels te winnen (waarbij een nieuw wereldrecord voor vrouwen werd behaald: 46”551) (Foto: © (UEC/Bettiniphoto) en in de sprint met de Olympisch kampioene Shanne Braspennincx, en de Keirin met Jeffrey Hoogland.
Andere opmerkelijke resultaten waren de overwinning van de jonge Italiaan Jonathan Milan in de individuele achtervolging, 21 jaar oud, Olympisch kampioen ploegenachtervolging, en ook die van Benjamin Thomas in de puntenkoers en de Britse Katie Archibald in de Scratch en de Madison, specialiteit waarin ze won samen met Neah Evans de gouden medaille op de Olympische Spelen van Tokyo.
De volgende editie van het Europees Kampioenschap Baan vindt plaats van 11 t/m 16 augustus 2022 in München (Duitsland).

UEC - Union Européenne du CyclismeMisschien ook interessant: