BURGOS 11 Februari 2021. Voor een select aantal genodigden organiseerde het Burgos Evolution Forum de officiële presentatie van de route van La Vuelta 21. De Ronde van Spanje werd gepresenteerd onder de titel: ‘La Vuelta de las Catedrales’. De 76e editie van de Spaanse Grand Tour start op 14 augustus voor de kathedraal van Burgos en vindt volledig plaats op Spaans grondgebied tot en met de allerlaatste etappe, die op 5 september zal eindigen bij de kathedraal van Santiago.

Op donderdag 11 februari onthulde Unipublic de route van La Vuelta 21. De eerste acht kilometer van het parcours (dat in totaal 3.336,1 km bedraagt) is een individuele tijdrit in de stad Burgos. De route draait rond de kathedraal, het meest karakteristieke monument van de plaats. In 2021 viert de stad het 8e eeuwfeest van het gebouw. De twee volgende etappes vinden plaats in de provincie Burgos, met een finale in de wijk La Gamonal en een andere op Picón Blanco, de eerste nog onbekende finale van La Vuelta 21 op grote hoogte.

Het peloton trekt daarna verder richting het oosten van het schiereiland, met stops in de provincies Soria, Guadalajara, Cuenca, Albacete, Valencia en Alicante. In Alicante is een nieuwe klim ontdekt: de Balcón de Alicante. Op weg naar het zuiden zal La Vuelta de regio Murcia aandoen en de eerste week van de wedstrijd afsluiten in de beroemde Alto de Velefique, in Almería.

Na de eerste rustdag wordt de race hervat in Roquetas de Mar en de route vervolgen over Andalusisch grondgebied. De provincies Málaga, Jaén en Córdoba zullen het peloton voorbij zien komen voordat de renners voor het eerst sinds 2013 terugkeren naar Extremadura. De provincies Badajoz en Cáceres zullen in 2021 twee starts en twee finishes binnen hun regio hebben. Pico Villuercas is een buitengewoon zware, nog onbekende La Vuelta-klim die door spectaculaire natuur voert. Net voor de volgende rustdag markeert Avila het einde van de tweede week met een finish in de historische stad El Barraco, de geboorteplaats van enkele van de beste Spaanse wielrenners in de geschiedenis.

Vooral de laatste week van de Vuelta zal beslissend zijn. Na de tweede rustdag zet de strijd zich voort in Cantabrië. Het eerste verdict volgt op de Lagos de Covadonga-klim. Het Prinsdom Asturië zal het toneel zijn waar de zwaarste debatten van La Vuelta 21 worden gezien. De mythische klim is gekoppeld aan een etappe waarin een gloednieuwe bergpas in de route is opgenomen en die naar verwachting de geschiedenis zal ingaan als scherprechter: de Altu d’El Gamoniteiru. Daarna gaat de strijd verder in Galicië met een finish in Monforte de Lemos. En een etappe die volledig in de provincie Pontevedra wordt verreden.
A Coruña, is de provincie die is uitverkoren om de laatste etappe van La Vuelta 21 te organiseren. Daarmee wordt gebroken met een slotetappe in Madrid. Het is het Jacobijnse jaar en het feit dat de editie van 2021 ‘La Vuelta de las Catedrales’ is, heeft de organisatie doen besluiten een finale te plannen met een tijdrit met een slot in Santiago de Compostela. Er wordt vertrokken vanuit Padrón. Wielerfans uit de jaren 90 herinneren zich waarschijnlijk een vorig scenario. Een vergelijkbare etappe vond plaats in La Vuelta 1993. Het was de doorslaggevende factor voor de overwinning van Tony Rominger.

UNIPUBLICMisschien ook interessant: