Bij de start van het seizoen 2020 kijken we naar de ploegen voor dit jaar.

Amsterdam december 2019.
Tijdens de teampresentatie van Team Jumbo-Visma bij HEMA in Amsterdam heeft de ploeg van directeur Richard Plugge bekend gemaakt met de drie kopmannen Steven Kruijswijk, Primoz Roglic en aanwinst Tom Dumoulin naar de Tour de France te gaan. Sprinter Dylan Groenewegen richt zich op dagsuccessen in de Giro en de Vuelta. Daar rekent Team Jumbo-Visma in het klassement op respectievelijk George Bennett en Steven Kruijswijk. Dumoulin debuteert op 5 februari in de Ronde van Valencia voor Team Jumbo-Visma en heeft ook de Amstel Gold Race en de Waalse Ardennenklassiekers in zijn programma opgenomen.

“De doelstelling is absoluut om de Tour te winnen”, zei Dumoulin bij zijn eerste officiële optreden voor de enige Nederlandse World Tour-ploeg. “Vol erop, met drie kopmannen! Het was heel mooi om erachter te komen dat we er alle drie eigenlijk hetzelfde in staan.” Het trio klassementsrenners wordt in Frankrijk ijs en weder dienende bijgestaan door Wout van Aert, Tony Martin, Laurens De Plus, Sepp Kuss en Robert Gesink.

Merijn Zeeman, de sportief directeur van de zwart-gele formatie, legt uit hoe de keuze om met drie kopmannen naar de Tour te gaan tot stand is gekomen. “We hebben een analyse gemaakt van de afgelopen vijf jaar van alle grote rondes. Wat is de invloed van de tijdritten op het eindklassement? Wat was de samenstelling van het team dat in staat was om een trui te veroveren en te verdedigen? We hebben daar een rode draad in gevonden. We moeten met de sterkst mogelijke ploeg naar de Tour. Dan maken we er een kans om te winnen. We gaan er alles aan doen om het geel te veroveren. We zijn heel blij, trots en gemotiveerd om dat te doen. Ik denk ook dat de supporters van Team Jumbo-Visma dit heel gaaf vinden.”

Dit jaar eindigde Kruijswijk als derde in de Franse rittenkoers. Met Mike Teunissen reed voor het eerst in dertig jaar weer een Nederlander in de gele trui. Kruijswijk denkt dat komend jaar een gooi gedaan kan worden naar de eindzege. “We willen als ploeg de Tour winnen. Dat doe je met de sterkst mogelijke renners. Kijk naar wat we kunnen opstellen, met Tom, Primoz en mezelf als kopmannen. Ik denk dat we met deze jongens het gevecht aan kunnen gaan”, aldus de Brabander. Daar sluit Vuelta-winnaar Roglic zich bij aan: “Ons doel is om de Tour te winnen. Ik wil daar onderdeel van zijn. Ik wil zeker in die ploeg zitten”, laat hij weten.

Teamfoto Jumbo Visma (© Bert Hulleman)
Op de foto geheel links directeur van de ploeg Richard Plugge. Op de eerste rij zittend de grootste vedetten van de ploeg met v.l.n.r. Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin, Primoz Roglic, Wout van Aert, Dylan Groenewegen en Mike Teunissen.

Team Jumbo VismaMisschien ook interessant: