Madrid 15 september 2019
Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step) maakte optimaal gebruik van zijn pure snelheid om een ​​prestigieuze etappewinst in Madrid te behalen. De jonge Nederlandse nationale kampioen versloeg de Ierse nationale kampioen Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) om in de slotrit van de Vuelta zijn tweede overwinning in deze Grand Tour te scoren. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) kwam in het peloton over de streep en werd de eerste Sloveense rijder die een Grand Tour won, voor wereldkampioen Alejandro Valverde (Movistar) en een andere Sloveen, de 20-jarige wonderboy Tadej Pogacar (UAE Team Emirates ). Miguel Angel Lopez (Astana Pro Team) is de meest strijdlustige renner van de ronde.
Op de foto: V.l.n.r. Valverde (2e), Roglic (winnaar) en Pogacar (3e) © Unipublic / Photogomez Sport

Onder een stralend zonnetje vetrok een peloton met 153 renners 's middags uit Fuenlabrada. De 50 km die leidde naar Madrid is een gelegenheid voor de renners om hun prestaties te vieren na drie weken harde wedstrijddagen. Primoz Roglic (Jumbo-Visma), wint La Vuelta, Alejandro Valverde (Team Movistar), is 2e in het eindklassement en Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) bezette de 3e plaats in het algemeen klassement maar is wel de beste in het jongerenklassement. Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) wordt bergkoning. Opmerkelijk feit in de slotetappe: Jesus Ezquerra (Burgos-BH) vraagt tijdens de etappe zijn vriendin, die in de ploegleiderswagen zit, ten huwelijk.
Naarmate de wedstrijd vordert en het peloton Madrid binnenkomt, met nog negen ronden van 5,8 km langs enkele van de meest prestigieuze locaties van de Spaanse hoofdstad te gaan, komt het peloton echt op gang. Diverse renners zoeken hun geluk om te ontsnappen nadat het peloton voor de eerste keer de finishlijn overschrijdt. Maar met een zeer hoog tempo is het moeilijk om een kloof te slaan.

Daniel Martinez (EF Education First) en Diego Rubio (Burgos-BH) lukt het om uit de grote groep te ontsnappen met nog 43 km te gaan. Deceuninck-Quick Step, Bora-Hansgrohe en UAE Team Emirates werken samen om het gat rond 20” te houden. De twee aanvallers worden gegrepen met nog 7 km te gaan. Deceuninck-Quick Step zette een goede leadout op en de sprint wordt vakkundig afgemaakt door Fabio Jakobsen. Hij pakt een tweede overwinning met deze ritoverwinning voor Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) die in de Vuleltra ook twee ritzeges voor zijn rekening nam.

Prensa UNIPUBLICMisschien ook interessant: