Alkmaar 11 augustus 2019.
“We gaan voor de massasprint”, ontvouwde bondscoach Koos Moerenhout vooraf de tactiek voor de Nederlandse ploeg. Het zou er echter niet van komen.
Een jaar na de overwinning van Matteo Trentin klom opnieuw een Italiaan, Elia Viviani, op de hoogste trede van het podium na de wegwedstrijd in Alkmaar, het slot van het Europese kampioenschap 2019.
Na de eerste lus van 40 kilometer door het Noord-hollandse land brak in de eerste ronde in de straten van Alkmaar het deelnemersveld in vijf stukken. De oranjemannen waren goed mee en slechts Koen Bouwman vertoefde in groep vier. Hij zou nooit meer voorin geraken. In de volgende ronden liepen de eerste drie groepen bij elkaar en met zeven Nederlanders aan het front met nog acht ronden te gaan leek het plan goed te werken. Maar bij het ingaan van de finale liep het spaak.
Ongeveer 65 kilometer van de finish reden dertien renners weg met slechts één landgenoot Sebastian Langeveld in de kopgroep. Deze bestond verder uit: Asgreen
(Denemarken), Lampaert (België), Mezgec (Slovenië), Baska (Slowakije), Senechal (Frankrijk), Lawless (Groot-Brittannië), Selig en Ackermann (Duitsland), Consonni, Cimolai, Viviani en Trentin(Italië).
Met nog drie ronden (33 km.) te gaan leek het nog goed te komen en naderde het peloton onder aanvoering van de oranjehemden tot op 25 seconden.
Elia Viviani zag het gevaar en plaatste op 25 kilometer van de finish de beslissende actie met een ontsnapping waarop Lampaert en Ackermann onmiddellijk reageerden. Het leidende trio werkte goed samen en behaalde snel een ruime voorsprong. De rest van de groep werd nog wel gegrepen door het peloton maar de
strijd om de medailles werd door het trio uitgemaakt. Lampaert besefte dat hij in de sprint tekort zou komen en plaatste op 3 kilometer een forse demarrage. Viviani was echter sterk genoeg om te kunnen pareren. In de slotsprint was de Italiaan overduidelijk de snelste terwijl Ackermann aan het einde van zijn krachten was en zich niet in de strijd om het goud kon mengen. Op negen seconden achterstand werd hij derde. De sprint om de vierde plaats op 33 seconden van Viviani werd gewonnen door Alexander Kristoff voor Michael Morkov. Dylan Groenewegen was met een twaalfde plaats de eerste Nederlander.
Foto: Beslissende kopgroep van drie. V.l.n.r. Viviani, Ackermann en Lampaert. (Foto: UEC/Bettini).

Tekst: Bert HullemanMisschien ook interessant: