Alkmaar 9 augustus 2019
Na de tijdritwedstrijden volgden de eerste wegwedstrijden van de Europese kampioenschappen in Alkmaar (Nederland).

Bij de mannen junioren was er een daverend succes voor de Oekraïense renner Andreii Ponomar met een geweldige slotsolo naar de finish.
De wedstrijd opende met een lange uitval van een vijftal dat meer dan vijftig kilometer voorop bleef. Die kopgroep bestond uit Maurice Ballerstedt en Marco Brenner (Duitsland), Andrea Piccolo, de winnaar van eergisteren van de individuele tijdrit, Tomas Trainini (Italië) en Enzo Leijnse (Nederland). Ongeveer dertig kilometer voor de finish werd het vijftal ingehaald door Andrii Ponomar (Oekraïne), Lars Van Ryckeghem (België) en Gleb Karpenko (Estland). Achter de acht leidende mannen waren de Franse renners het meest actief in de achtervolging maar ze kregen het gat niet gedicht.
Nog voor het ingaan van de laatste ronde, 13 kilometer voor de finish, viel Ponomar aan en reed solo weg uit de kopgroep. Achter hem kon de rest van de kopgroep zich niet organiseren om de vluchter te achterhalen. Ponomar finishte solo met 21 seconden voorsprong op zijn voormalige medevluchters waarvan de Duitser Maurice Ballerstedt de sprint won gevolgd door de Italiaan Andrea Piccolo. Enzo Leijnse schoot tekort en moest zich met de ondankbare vierde plaats tevreden stellen.

Foto: Podium van de mannen junioren met v.l.n.r. Ballerstedt, Ponomar en Piccolo. (Foto: UEC/Bettini).
Tekst Bert HullemanMisschien ook interessant: