BLOCKHAUS, 14 Mei 2017 – In de eerste acht etappes gebeurde er van alles maar weinig spectaculairs voor het Algemeen Klassement, ook niet in de rit met slot op de Etna. Op voorhand stond de rit op zondag 14 Mei al rood omcirkelt in het routeboek van de vedetten. En zo gebeurde het ook dat het klassement in een eerste plooi werd gelegd in de 149 kilometer lange rit van Montenero di Bisaccia naar Blockhaus. Movistar was de ploeg die het tempo dicteerde in dienst van Nairo Quintana.
En ze slaagden. De Colombiaan kwam juichend over de streep op de Blockhaus maar constateerde dat hij wel een aantal concurrenten behoorlijk op achterstand heeft gezet maar nog lang niet zeker is van het hoogste podium in Milaan.
Tejay van Garderen beleefde zijn gebruikelijke slechte dag en kijkt tegen meer dan drie minuten achterstand aan. Ook Geraint Thomas mag een kruis over zijn aspiraties halen. Niet door slecht presteren maar hij werd de dupe van een val waarin hij door Wilco Kelderman (niet bewust en expres) werd meegesleept. Zwaar gehavend lag de sky kopman op de grond. Greep naar zijn schouder en voor een sleutelbeenbreuk werd gevreesd. Toch stapte hij weer op, reed verbluffend sterk maar keek aan de streep toch tegen meer dan 5 minuten achterstand aan. Voor Wilco Kelderman was de schade nog erger. Hij botste op een stilstaande motor, nam het treintje van Sky mee naar de bodem en moest met een gebroken vinger de Giro verlaten. Een ernstige klap voor Sunweb en Tom Dumoulin die zijn sterkste knecht voor de zware slotweek zag wegvallen.
En juist nu Dumoulin het zo goed doet. De sterk uitgedunde kopgroep bevatte op zeker moment nog drie Nederlanders. Maar Steven Kruiswijk, die eerder al 13 seconden had gemorst, moest lossen en verspeelde bijna drie minuten. Of dat nog te repareren valt....
Ook Dumoulin en Mollema leken te sneuvelen toen Quintana nog eens stevig doortrok. Pinot en Vincenzo Nibali konden de Colombiaan nog volgen terwijl de Nederlandse duo op achterstand kwam. Maar Dumoulin had zijn krachten goed verdeeld, bleef zijn eigen tempo rijden en herstelde de schade met Mollema in zijn kielzog. De Limburger vroeg de Groninger om ook kopwerk te doen maar Bauke moest zich beperken tot aanklampen.
Nibali moest op zeker moment passen en tot vreugde van het Nederlandse kamp snelden de Nederlanders de Haai van Messina voorbij. Quintana op zijn beurt loste Pinot en stevende solo op de overwinning af. Dumoulin wist zich nog naast Pinot te knokken maar kon de Fransman op de streep niet van de tweede plaats afhouden. Mollema moest meer toegeven maar werd wel vierde. Toch is de marge voor Quintana niet bijster groot. Hij mocht natuurlijk wel het Maglia Rosa om de schouders trekken maar de marge met Tom Dumoulin (30 sekonden) zou wel eens te weinig kunnen zijn om dinsdag Dumoulin uit het leiderstricot te houden als er een tijdrit van bijna 40 kilometer op het programma staat.
Uitslag:
1 - Nairo Quintana (Movistar Team) - 149 km. in 3h44’51”, met een gemiddelde snelheid van 39.759 km/h
2 - Thibaut Pinot (FDJ) op 24"
3 - Tom Dumoulin (Team Sunweb) z.t.
4 - Bauke Mollema (Trek - Segafredo) op 41"
5 - Vincenzo Nibali (Bahrain - Merida) op 1'00"
6 - Domenico POZZOVIVO ALM op 1:18
7 - Tanel KANGERT AST op 2:02
8 - Ilnur ZAKARIN KAT op 2:14
9 - Sébastien REICHENBACH FDJ op 2:28
10- Davide FORMOLO CDT op 2:35
11 - Andrey AMADOR BIKKAZAKOVA MOV op 2:43
12 - Steven KRUIJSWIJK TLJ op 2:43
13 - Dario CATALDO AST op 3:00
14 - Jan POLANC UAD op 3:28
15 - Bob JUNGELS QST op 3:30
16 - Ben HERMANS BMC op 3:46
17 - Tejay VAN GARDEREN BMC op 3:46
18 - Franco PELLIZOTTI TBM op 3:46
19 - José MENDES BOH op 4:03
20 - WINNER ANDREW ANACONA GOMEZ MOV op 4:17
21 - Laurens TEN DAM SUN op 4:28

Bron: RCS Sport Cycling Press Office Fotocredit: LaPresse - D'Alberto / Ferrari.Misschien ook interessant: