VALKENBURG. In een sprint a deux met Michal Kwiatkowski heeft Philippe Gilbert de Amstel Gold Race 2017 gewonnen. Het is Gilbert's vierde overwinning in de Amstel en hij zit recordhouder Jan Raas (5x) dicht op de hielen. Op enige afstand werd Michael Albasini derde.
Het nieuwe parcours, waarin de klim naar de top van de Cauberg niet langer op korte afstand van finish-streep lag, bleek een succesvolle ingreep door wedstrijdorganisator Leo van Vliet. De strijd ontbrandde ver voor het einde maar het koersverloop zal ook beïnvloed zijn door het verloop van de voorgaande klassiekers. In de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix hebben de favorieten ook niet tot het laatst gewacht om hun duivels te ontbinden.
Vrij vroeg ontsnapte een groep van 12 renners aan de greep van het peloton: Albanese, Vanspeybroek, Paluta, Vandenberg, Stalnov, Wurtz, Ariensen, Boom, Van Zijl, Greilen, Van Rooy en Canty. Maar liefst 200 kilometer bleef de groep op kop maar nooit geraakte het peloton in paniek want de voorsprong bleef speelbaar. Drie Belgen gooiden met nog iets minder dan 50 kilometer te gaan de eerste knuppel in het hoenderhok. Favoriet Gilbert probeerde weg te komen maar Greg van Avermaet en Tiesj Benoot zagen het gevaar. De vlucht ging niet door.
Sergio Henao was de volgende die de juiste ontsnapping probeerde te forceren door naar de laatst overgebleven vluchter Fabien Grellier te springen. Opnieuw was Gilbert op zijn hoede en sloop met Albasini, Rojas, Benoot, Haas en Izagirri in zijn slipstream mee met de aanval van Henao. Een drama voor oud-winnaars Enrico Gasparotto (2012 en 2016) en Roman Kreuzinger (2013) die samen kwamen de vallen en een kruis over hun kansen konden maken.
Terwijl Grellier verder terugzakte mislukten de tegenaanvallen van Tim Wellens, Van Avermaet en Valverde. Alleen Kwiatkowski wist de kloof te overbruggen.
De laatste passage op de Cauberg moest toch de beslissing brengen, althans of de zeven voldoende ontsnapt waren dat zij slechts voor de zege zouden strijden. Niemand kon nog terugkomen en nu was de Bemelerberg de scherprechter. Gilbert opnieuw in de aanval en alleen Kwiatkowski kon de demarrage van de Belg weerstaan. Op enkele honderden meters van de streep trachtte Kwiatkowski de winnaar van de Ronde van Vlaanderen te verrassen. Dat leek te lukken maar Gilbert was zo onvoorstelbaar sterk dat hij in de laatste 40 meter toch ruim over de Pool wist te komen. Albasi had zich goede kansen toebedacht als er met de gehele kopgroep zou worden gesprint maar helaas kon hij de wielen van Gilbert en Kwiatkowski niet houden op de Bemelerberg.
Uitslag:
1. Philippe GILBERT Quick - Step Floors 6.31'40"
2. Michal KWIATKOWSKI Team SKY z.t.
3. Michael ALBASINI Orica - Scott 6.31'40" (op 10")
4.  Nathan HAAS Team Dimension Data 6.31'50" (op 10")
5. Jose ROJAS Movistar Team 6.31'50" (op 10")
6. Sergio Luis HENAO MONTOYA Team SKY 6.31'50" (op 10")
7. Ion IZAGIRRE INSAUSTI Bahrain - Merida 6.31'54" (op 14")
8. Michael GOGL Trek - Segafredo 6.32'50" (op 1'10")
9. Sonny COLBRELLI Bahrain - Merida 6.32'51 (op 1'11")
10. Michael MATTHEWS Team Sunweb 6.32'51" (op 1'11")
11 .Juan Jose LOBATO DEL VALLE Team Lotto NL-Jumbo 6.32'51" (op 1'11")
12. Greg VAN AVERMAET BMC Racing Team 6.32'51" (op 1'11")

Bron: Amstel Gold RaceMisschien ook interessant: