Olympisch kampioene Anna van der Breggen won op zondag solo in Valkenburg de eerste Amstel Gold Race voor Vrouwen in veertien jaar. De Nederlandse lanceerde haar beslissende aanval vanuit een kopgroep van zes, waarin ook haar ploeggenoot en de wereldkampioene van 2016, Lizzie Deignan, zat. 55 seconden nadat Van der Breggen de winst pakte, sprintte Deignan naar een tweede plek, waarmee Boels-Dolmans Cycling Team twee rensters op het podium kreeg in deze koers die als ‘thuiskoers’ beschouwd kan worden.
“Dit was het grote doel voor het voorjaar – niet alleen deze koers, maar de hele Ardennenweek,” zegt Van der Breggen. “Ik ben heel blij dat ik eindelijk deze vorm te pakken heb. Je kunt je wel richten op een bepaalde week, maar het is altijd moeilijk om dan ook echt die week te pieken.”
Boels-Dolmans Cycling Team richtte haar pijlen op de Ardennenweek, toen in het najaar van vorig jaar duidelijk werd dat er een vrouwen-Amstel Gold Race en -Luik-Bastenaken-Luik zou komen. De drie heuvelachtige Women’s WorldTour-koersen in april boden wel een nieuwe uitdaging, wat betekende dat sommige ambities voor eerder in het seizoen opzij werden geschoven. Het team dat vorig jaar het gehele voorjaar domineerde kreeg de laatste tijd dan ook vaker vragen over de resultaten in de afgelopen zes weken. Maar dit resultaat in de Amstel Gold Race is daarop het eerste antwoord.
“Als wielrenner weet je dat je met druk moet omgaan, en verwachtingen en moeilijke vragen. Zeker als de uitslagen tegenvallen,” zegt Deignan. “Het is frustrerend, maar je leert er mee omgaan. Je zorgt gewoon dat je hard blijft werken en vertrouwt erop dat de resultaten komen. Vandaag was een kwestie van niet opgeven – maar ook niet te veel meegaan in de verwachtingen van media en fans.”
“Het is niet mogelijk om drie maanden in topvorm te zijn,” voegt Van der Breggen toe. “Als je goed bent aan het begin van het seizoen, dan kun je dat niet ook nog deze week zijn. En deze week is juist zo belangrijk, want als je fit bent zijn er drie koersen die je kunt winnen.” Uitslag:
1. Anna VAN DER BREGGEN Boels Dolmans Cyclingteam 3.15'57"
2. Elizabeth DEIGNAN Boels Dolmans Cyclingteam 3.16'52" 55" (op 55")
3. Katarzyna NIEWIADOMA WM3 Pro Cycling Team z.t.
4. Annemiek VAN VLEUTEN Orica Scott z.t.
5. Elisa LONGO BORGHINI Wiggle High 5 z.t.
6. Coryn RIVERA Team Sunweb 3.16'59" (op 1'02")
7. Amy PIETERS Boels Dolmans Cyclingteam 3.17'48" (op 1'51")
8. Pauline FERRAND PREVOT Canyon SRAM Racing z.t.
9. Ashleigh MOOLMAN-PASIO Cervelo - Bigla Pro Cycling Team z.t.
10.Ellen VAN DIJK Team Sunweb z.t.
11.Chantal BLAAK Boels Dolmans Cyclingteam z.t.
[b][/b]

Bron: Boels-Dolmans Cycling TeamMisschien ook interessant: