Esteban Chaves heeft de honderdste editie van de Ronde van Emilia op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Orica-Bike Exchange (tweede in de Giro, derde in de Vuelta) was de sterkste in de slotklim.

Na 40 van de 213 kilometers door de heuvelachtige streek rond Bologna had zich een kopgroep van acht man gevormd, met drie Italianen, twee Fransen en drie Belgen.

Nadat voor de tweede keer de San Luca was beklommen - de helling stond vijf keer op het menu - bleven alleen Alessandro De Marchi, Pierre Latour en Alberto Nardin vooraan over.

Bij het ingaan van de laatste ronde hadden De Marchi en Latour nog een minuut voorsprong op het uitgedunde peloton, maar die voorsprong verdween nadat Latour een bocht had gemist en De Marchi besloot op zijn medevluchter te wachten.

In de slotklim capituleerden ook zij, waarna onder anderen Igor Anton en titelverdediger Jan Bakelants probeerden weg te springen. Chaves ging erop en erover en had op de meet 0.02 op Romain Bardet en drie op zijn landgenoot Rigoberto Uran en de Italiaan Fabio Aru.
Longo Borghini wint weer, Van den Breggen vijfde

Bij de vrouwen ging de zege net als vorig jaar naar Elisa Longo Borghini. De 24-jarige Italiaanse van Wiggle High5, die bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro nog brons won, sprong kort voor de top van het klimmetje naar San Luca weg met Ashleigh Moolman.

Aan de streep had Longo Borghini weinig moeite om de Zuid-Afrikaanse af te schudden. Olympisch en Europees kampioene Anna van der Breggen, moest genoegen nemen met de vijfde plek.

nos.nlMisschien ook interessant: