Peter Sagan heeft het EK wielrennen in Plumelec gewonnen. De Belgen controleerden de koers, maar hadden geen antwoord op de sprint van de Slovaak. Philippe Gilbert eindigde als achtste. Alaphilippe en Moreno mochten mee op het podium.

Voor het eerst in de geschiedenis stond er een Europees kampioenschap voor profs op de kalender. In de omgeving van Plumelec begonnen 141 renners even voor de middag aan hun wedstrijd van 236 kilometer.

De Belgen werkten zich de hele dag uit de naad en maakten mee de koers. Op de klim naar de aankomst werden er elke ronde prikken uitgedeeld, onze landgenoten reageerden alert en schoven elke keer een pion mee.

Vanendert, Hermans en Gilbert trokken op twee ronden van het einde in de aanval met een interessante groep, waarvan ook onder anderen Aru, Gautier en Frank deel uitmaakten. Sagan had de trein gemist, dus moest het bescheiden Slovaakse team in de achtervolging.

Bij het ingaan van de laatste ronde werden de vluchters ingerekend. Het signaal voor Moreno Moser om in zijn eentje in de aanval te trekken. Bakelants reed zich helemaal leeg om de Italiaan in te rekenen.

Aan de voet van de slotklim trok Hermans nog eens naar het front en ook Meersman offerde zich op voor Gilbert, maar de Belgische kopman zat te ver in de laatste bocht. Sagan zat daarentegen wel perfect geplaatst, ondanks zijn inspanningen in de achtervolging.

De Slovaak flitste van achter de rug van Moreno weg en won met de vingers in de neus. De wereldkampioen had zelfs nog tijd om achterom te kijken naar Alaphilippe en Dani Moreno, die tweede en derde werden. Gilbert werd uiteindelijk de beste Belg op de 8e plaats.

sporza.beMisschien ook interessant: