Gianluca Brambilla (Etixx) heeft de 15e rit in de Ronde van Spanje gewonnen. Froome liet zich verrassen en miste na elf kilometer al de vlucht van de dag, waarin wel de andere favorieten zaten. Hij verliest zo in een klap bijna drie minuten op leider Quintana.

Na de koninginnenrit kregen de renners een korte rit van 118 kilometer voorgeschoteld. Maar wie gehoopt had op een rustige zondag, kwam bedrogen uit. Contador en zijn ploegmaats schudden een aanval uit hun mouw en trokken meteen in de aanval.

Quintana was bij de pinken, net als onder meer Brambilla, Formolo en bolletjestrui Elissonde. Froome en zijn ploegmaats zaten op dat moment te dromen en misten de goede trein. Movistar isoleerde de nummer twee van het klassement bovendien. Zijn ploegmaats belandden in een derde groep, die al snel de handdoek gooide.

Froome moest rekenen op de steun van Orica-BikeExchange en Astana, maar dat bleek niet voldoende om op te boksen tegen de vereende krachten in de kopgroep. Het verschil schommelde voortdurend rond de 2'30".

Op de slotklim bepaalde Quintana zelf het tempo in de kopgroep. De anderen haakten een na een af en bij een versnelling van de rode trui konden enkel Brambilla en Contador hem volgen. Die laatste kraakte op anderhalve kilometer van de streep, maar klimt in het klassement wel naar de 4e plaats.

Brambilla vloerde Quintana in een sprintje en pakte de ritzege, maar ook de Colombiaan had reden om te vieren op de streep. Froome verloor immers meer dan 2 minuten en volgt in het klassement al op 3'37".

sporza.beMisschien ook interessant: