Greg Van Avermaet heeft België een eerste medaille bezorgd op de Olympische Spelen en het is meteen de gouden. Na een heroïsche wegrit op een loodzwaar parcours klopte een ijzersterke Van Avermaet in een spurt met zijn drieën de Deen Fuglsang en de Pool Majka. Majka zat in een kopgroep met drieën, waaruit Nibali en Henao letterlijk wegvielen. Fuglsang en Van Avermaet konden hem in de slotkilometers nog bijhalen.

In en rond Rio kregen de renners een loodzwaar parcours voorgeschoteld. Op weg naar het eerste lokale circuit trokken zes renners in de aanval. Geschke, Pantano, Kwiatkowski, Kosjetkov, Albasini en Bystrøm kregen meer dan 7 minuten. Italië en Spanje vonden het toen welletjes en zetten een paar pionnen aan het werk.

Halfweg kregen enkele renners het al moeilijk. Onder meer Wellens en Poels haakten af in het peloton en toen moesten de zware beklimmingen nog komen. Het peloton werd mondjesmaat uitgedund en ook in de kopgroep moesten mannen afhaken. Kwiatkowski hield het langst stand.

Op 72 kilometer van de streep stak Caruso het vuur aan de lont in het peloton. Van Avermaet, Henao en Thomas schoven mee en samen kwamen ze aansluiten bij Kwiatkowski. Even later kregen ze het gezelschap van Aru, Nibali en Fuglsang. Twee Italianen en een Deen, maar ook Astana-ploegmaats. Ook Majka haakte zijn wagonnetje aan.

De Spanjaarden hadden de goede trein gemist en moesten achtervolgen. Rodriguez kwam voorin aansluiten, maar moest genoegen nemen met een bijrol. Topfavoriet Valverde kwam nooit in het stuk voor.

Nibali, Henao en Majka lieten op 20 kilometer van de streep hun medevluchters in de steek. Het drietal leek te mogen strijden om de medailles, maar een val in de laatste afdaling besliste daar anders over.

Nibali en Henao smakten tegen het asfalt en werden uitgeschakeld, Majka stoomde alleen door en stak een hand uit naar goud. Maar de Pool kraakte in de slotkilometers en werd ingerekend door Van Avermaet en Fuglsang.

Met zijn drieën trokken ze naar de sprint, waarin onze landgenoot als eerste aanzette en de anderen overklaste. Op het strand van Copacabana kroonde Van Avermaet zich zo tot olympisch kampioen. Fuglsang legde beslag op het zilver, Majka moest genoegen nemen met brons.

sporza.beMisschien ook interessant: