In de marge van de tijdritoverwinning van Chris Froome was Eddy Merckx samen met enkele andere wielerlegendes te gast in de Tour. Onze Belgische recordwinnaar heeft een duidelijke mening over deze Ronde van Frankrijk. "Deze tijdrit winnen met de gele trui, is het orgelpunt voor Froome."

"Froome is de beste van deze Ronde van Frankrijk, zo simpel is het. De rest is niet van hetzelfde niveau, Froome steekt er dan ook met kop en schouders bovenuit. Zijn tegenstanders kunnen enkel strijden om de ereplaatsen."

Ook de dominantie van Team Sky is Merckx niet ontgaan: "Elke renner uit de ploeg van Froome is even sterk als een van zijn individuele tegenstanders. In dat opzicht kunnen ze hem gewoon niet bedriegen."

"Maar als je de beste bent, dan moet je het tonen en dat heeft Froome vandaag met zijn zege gedaan. Hier winnen met de gele trui om de schouders zet een mooi orgelpunt op zijn Tour.

Merckx keek bovendien al eens vooruit naar de Olympische Spelen in Brazilië. Daar ziet hij niet in wie een Froome op dit niveau kan kloppen in de tijdrit. "Rio is binnen enkele weken, dus hij zal deze conditie zeker kunnen aanhouden."

Over de Belgische selectie was Merckx nog niet zo zeker. "Er zijn sommige namen waar je niet vanonder kan. Ik denk daarbij aan Van Avermaet en Gilbert, voor de rest weet ik het eigenlijk niet zo goed. Ik zou er eens over moeten nadenken, maar dat laat ik graag over aan bondscoach Kevin De Weert."

sporza.beMisschien ook interessant: