Tom Dumoulin kwam in een apocalyptisch slot als eerste over de streep in de koninginnenrit van de Pyreneeën in deze Tour. "Ik ben zo blij, het is nauwelijks te geloven", stamelde de Nederlander, die nu in minder dan een jaar zowel in de Vuelta, de Giro als de Tour ritten won.

Dumoulin (Gian-Alpecin) ging er op twee kilometer van de voet van de slotklim alleen vandoor. Hij zou de anderen niet meer terugzien en kwam alleen aan op de top van de Arcalis.

“Een rit winnen in de Tour is als een droom die uitkomt, ik ben er even sprakeloos van. Ik ben zo moe, maar het was een ongelooflijke dag. Het was de koninginnenrit, dus het was enorm zwaar vandaag, maar ik heb het toch gedaan.“

Met deze zege in de Tour heeft Dumoulin dit jaar een rit gewonnen in de drie grote rondes. “Dat is erg speciaal. Ik ben natuurlijk een tijdritspecialist, maar ik heb vandaag getoond dat ik meer kan dan dat. Ik had dat vorig jaar trouwens ook al bewezen in de Vuelta. Ik ben zo blij, het is nauwelijks te geloven”, besloot een glunderende Dumoulin.

Ook voor de microfoon van Sporza deed de renner nog eens zijn verhaal. “Ik had schrik van de springveren in de kopgroep, de klimmertjes. Ik heb ze op de voorlaatste klim ook bewust laten rijden, het deed me te veel pijn om op al die versnellingen te reageren. Ik wist dat, als ik in de vallei voorsprong zou kunnen nemen, het moeilijk zou zijn voor de anderen om me terug te halen. En dat bleek uiteindelijk ook zo. Ik had goeie benen en wat ik nu gedaan heb is ongelooflijk.”

“Ik ben volgens mij de eerste renner die een rit in de drie grote rondes wint, toch wel heel speciaal. Het was een stiekem doel om een etappe te winnen en het geel te mogen dragen. Dan had ik binnen hetzelfde jaar een etappe én de leiderstrui mogen dragen in alle grote rondes. Dat laatste is dus niet gelukt, maar het maakt me allemaal niks uit. Ik ben ontzettend blij met deze overwinning.“

“De hagel op het einde maakte het des te apocalyptischer. Maar mij maakte het niks uit of het nu regende of de zon scheen, ik zat gewoon helemaal in tijdrijdersmodus. Ik merkte de hagel nauwelijks op.”

sporza.beMisschien ook interessant: