Elizabeth Armitstead heeft de elfde editie van de Omloop voor vrouwen op haar naam geschreven. De Britse wereldkampioene kwam solo over de streep in Gent.

De wedstrijd zat een tijdlang op slot, tot zich bij de beklimming van de Paterberg - de vijfde van negen hellingen - een kopgroep vormde met 20 rensters.

Voor de Zweedse Emma Johansson, eindlaureate in 2011 en 2012, en de Nederlandse Lucinda Brand ging het allemaal te traag en zij trokken in de aanval.

Dit tweetal kreeg wat verderop het gezelschap van Anna van der Breggen, de laureate van vorige editie, wereldkampioene Armitstead, Chantal Blaak, Megan Guarnier, Alexis Ryan, Amy Pieters, Annemiek van Vleuten en Gracie Elvin. Maar ook deze groep kreeg geen vrijgeleide en nog voor de beklimming van Ladeuze smolt alles opnieuw samen.

Ter hoogte van de kasseizone van de Lippenhovestraat versnelden Armitstead en de Australische Elvin. Met nog zowat 13 kilometer voor de boeg ontdeed de Britse zich van haar enige metgezel en trok alleen in de aanval. De wereldkampioene kwam niet meer in de problemen en kon na twee opeenvolgende derde plaatsen, in 2014 en 2015, de Omloop nu eindelijk eens op haar naam schrijven.

sporza.beMisschien ook interessant: