Lizzie Armitstead heeft de regenboogtrui veroverd bij de vrouwen. Jolien D'hoore had geen al te beste dag en moest vrede nemen met de 49e plaats. "Het was mijn dag niet", reageerde D'hoore na afloop.

Vooraf rustte alle Belgische medaillehoop op de schouders van Jolien D’hoore. Onze landgenote heeft een “boerenjaar” achter de rug en boezemde de andere favorieten op voorhand angst in met haar krachtig eindschot.

Voor halfweg was er nog geen vuiltje aan de lucht toen D’hoore demonstreerde op Libby Hill. Maar onze landgenote had zichzelf wat opgeblazen en zou nooit meer meespelen voor de knikkers.

Negen rensters openden de finale op twee ronden van het einde. Van de verwachte kopvrouwen was er geen spoor. De Britse “Lizzie” Armitstead rook het gevaar en lanceerde tevergeefs een tegenoffensief.

De Poolse Jasinska dook de slotronde in met een kleine bonus op haar ex-medevluchters. Het peloton leek uitgeteld totdat de klad er wat in geraakte bij de vooroprijdende rensters.

De kopgroep ging voor de bijl, het groepje van de grote kanonnen mocht sprinten voor de wereldtitel. Armitstead hield topfavoriete Van der Breggen in bedwang en strijkt haar eerste regenboogtrui op. D’hoore druppelde binnen op de 49e plaats.

sporza.beMisschien ook interessant: