Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) heeft de tweede rit in de Ronde van Spanje gewonnen. Op een bijzonder lastige aankomst was de Colombiaan sterker dan Tom Dumoulin. Chaves is ook de nieuwe leider. Bij de favorieten zijn er nu al tijdsverschillen.

De eerste rit in lijn beloofde al meteen een waardemeter te worden voor de klassementsrenners. De aankomst lag immers op de top van de Caminito del Rey, een pittige klim met stroken rond tien procent.

Zes renners trokken in de aanval, maar Oliveira, Lindeman en hun vier gezellen kregen nooit meer dan 3'30" van het peloton. In dat peloton was het Movistar dat de koers controleerde. Het belangrijkste wapenfeit in de eerste 100 kilometer was de val en opgave van Matteo Pelucchi, de sprinter van IAM.

Op 30 kilometer van de streep deelde IAM opnieuw in de klappen. Een zware val in het peloton dwong Tanner tot opgave en ook Niemiec (Lampre-Merida) werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Nibali lag er ook bij en moest, net als in de tweede rit in de Tour, een helse achtervolging inzetten.

De Italiaanse kampioen keerde terug in het peloton op het moment dat Gonçales, de laatste vluchter, werd ingerekend. Zijn inspanning kwam Nibali duur te staan, want op de slotklim moest hij passen. Hij zou uiteindelijk meer dan een minuut verliezen.

Op dat moment had Quintana de debatten al geopend met een eerste prik. De tweede van de Tour moest even later Dumoulin, Chaves en Roche wel laten rijden. Aan de streep toonde Chaves zich de sterkste, voor Dumoulin. De Colombiaan van Orica-GreenEdge is meteen ook de nieuwe leider.

Esteban Chaves was bijzonder tevreden met zijn ritzege. "Wat een finale", reageerde hij meteen na de aankomst. "Ik zag wie er meesprong met mij, allemaal jongens die meer waard zijn dan ik. Maar draaide uiteindelijk ongelooflijk mooi uit voor mij. We gaan zeker proberen om mijn rode trui te verdedigen in de volgende ritten."

sporza.beMisschien ook interessant: