Het Deense antidopingagentschap en het Deense Olympische Comité hebben een rapport uitgebracht dat Bjarne Riis opnieuw in nauwe schoentjes brengt. Volgens een vernietigend dossier heeft de ploegmanager het gebruik van doping in zijn ploeg oogluikend toegestaan.

Het rapport van het Deense antidopingagentschap en het Deense Olympische Comité, gebaseerd op meer dan 50 getuigenissen en goed voor 2,5 jaar werk, is vandaag naar buiten gebracht. Het onderzoek behandelt de periode 1998-2015.

Het zet de 51-jarige Bjarne Riis, van 1999 tot 2015 ploegmanager van achtereenvolgens Team Home-Jack&Jones, Team CSC, Team SaxoBank en Tinkoff-Saxo, in een kwaad daglicht.

"Riis was in het verleden als ploegleider/manager op de hoogte van dopinggebruik in zijn team, maar trad er nooit tegenop", zegt Michael Ash, hoofd van het Deense antidopingagentschap.

"Dat is volstrekt onaanvaardbaar. Ook zijn collega-ploegleiders bij CSC Johnny Weltz en Alex Pedersen waren op de hoogte." Het trio kan niet meer gestraft worden omdat de feiten intussen verjaard zijn.

Het bulletin bevat een bewering van de Deense oud-wielrenner Bo Hamburger. Riis zou in 2000 aan Hamburger gevraagd hebben voor EPO te zorgen voor de Duitse Telekomrenner Jörg Jaksche. Jaksche en Hamburger werden op dat moment beiden gecoacht door Riis. Jaksche bevestigde het verhaal, maar Riis ontkende stellig. Hij zou niet geweten hebben dat Hamburger en Jaksche zich dopeerden.

Volgens het rapport zou Riis verder het telefoonnummer van de Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes hebben doorgegeven aan zijn kopman bij Team CSC Tyler Hamilton. "Fuentes is de beste in zijn vak, voor bloeddoping moet je bij hem zijn", zou Riis aan Hamilton gezegd hebben.

Eufemiano Fuentes werd in 2013 veroordeeld voor in het gevaar brengen van de algemene gezondheid van renners in Operacion Puerto en werd voorwaardelijk geschorst.

Een anonieme bron in het rapport getuigt dat Tourwinnaar Carlos Sastre (foto) door Riis aangezet zou zijn tot dopinggebruik. Riis benadrukt in het onderzoek dat het zou gaan om een misverstand. Hij zou aan Sastre in 2008 gezegd hebben: "Ik denk dat je nog steeds gebruik kan maken van bloedzakken. De anderen doen het. Ik weet zeker dat Discovery Channel er gebruik van maakt."

Riis zou deze kennis hebben gekregen van Ivan Basso, zijn oud-kopman, die in 2007 voor Discovery Channel reed. Sastre, die tussen 2002 en 2008 de kleuren van Team CSC verdedigde, zou dit geïnterpreteerd hebben als een verzoek tot het gebruiken van bloeddoping, maar dit ontkent Riis. Hij wilde naar eigen zeggen enkel een algemeen beeld schetsen.

Riis zou pas tijdens de Ronde van Spanje van 2008 opgemerkt hebben dat Sastre zijn boodschap verkeerd begrepen had. Op dat moment had de Tourwinnaar al getekend bij Cervélo. Dit "misverstand" zou volgens de anonieme bron meegespeeld hebben in zijn beslissing om Team CSC te verlaten.

Riis, in maart ontslagen na een dispuut met grote geldschieter Oleg Tinkov, benadrukt dat er geen enkel probleem was en is tussen hem en Carlos Sastre. Het ging enkel om een misverstand.

Het onderzoek beveelt aan dat atleten 's nachts getest worden en dat de bloedwaarden niet bekendgemaakt mogen worden aan de renners.

Verder zou er een licentiesysteem voor dokters en ploegmanagers geïntroduceerd moeten worden. "De Deense leiders in de sport zijn er niet in geslaagd om te reageren op de specifieke kennis van het dopinggebruik van hun eigen renners", besluit het antidopingagentschap in de verklaring.

Het rapport komt een dag na de dopingbiecht van oud-renner Nicki Sörensenen. Michael Rasmussen, een andere Deense oud-wielrenner, bekende dat hij bij Team CSC een wijdverspreid gebruik van verboden cortisone had ervaren, en dit met medeweten van dokters en ploegleiders.

sporza.be



Misschien ook interessant: