Beñat Intxausti (Movistar) heeft de achtste rit met aankomst bovenop de Campitello Matese gewonnen. De Spanjaard was de sterkste en sluwste van een lange vluchtgroep. Alberto Contador behoudt de roze trui.

Oorlog van bij de start, toen het peloton in twee stukken werd gekapt. Roze trui Contador had de slag gemist en kreeg in een mum van tijd een anderhalve minuut aangesmeerd.

Maar met behulp van z’n Tinkoff-Saxo-makkers zette Contador de scheve situatie recht. Toen de storm gaan liggen was, trok Steven Kruijswijk eropuit. De Nederlander beschikte over een stel superbenen en reed op z’n eentje een bonus van 2 minuten bij elkaar.

Uit een groep achtervolgers konden enkel Betancur, Pellizotti en Kristof Vandewalle de kloof overbruggen. Pellizotti sneuvelde nog voor de slotklim, Vandewalle en Betancur gingen overboord op de eerste hellende stroken.

Kruijswijk leek op weg naar de mooiste zege uit z’n carriére, maar op 5 km van het einde stortte hij als een kaartenhuisje in elkaar. Intxausti rolde de Nederlander op en klauterde naar z’n tweede Giro-succes uit z’n carrière.

De tenoren voor de eindzege legden elkaar geen duimbreedte in de weg. Fabio Aru vuurde wel tot twee keer toe een kogel af, maar Contador en Porte knokten zich telkens weer in het wiel van hun Italiaanse uitdager. Morgen staat er opnieuw een bergschotel op het menu.

sporza.beMisschien ook interessant: