Alex Dowsett heeft het werelduurrecord verbeterd. Op de piste van Manchester legde de Brit van Movistar 52,937 kilometer af in één uur. Hij onttroont daarmee Rohan Dennis, die drie maanden geleden het record op 52,491 kilometer bracht.

Oorspronkelijk stond de poging van Dowsett gepland voor 27 februari. Een val, waarbij de Brit zijn sleutelbeen brak, gooide toen roet in het eten. Vandaag was het moment dan eindelijk aangebroken: Alex Dowsett begon aan zijn "Perfect Hour".

Het is belangrijk om de inspanning goed in te delen, dat bewezen Jack Bobridge en Thomas Dekker eerder dit jaar bij hun mislukte pogingen. Dowsett begon dan ook relatief rustig.

Na een half uur lag hij achter op het schema van Rohan Dennis, maar in het laatste kwartier zette de Brit alles op alles. Uiteindelijk verbeterde hij het record met 446 meter, bijna een halve kilometer dus.

De volgende die het werelduurrecord aanvalt, is Bradley Wiggins. Op 7 juni weet Dowsett of hij zijn record verliest aan zijn landgenoot.

"Ik had niet helemaal vertrouwen in het plan dat mijn coach mij had opgelegd", reageerde Dowsett meteen na zijn inspanning. "Maar het bleek het goede te zijn."

"Ik ben niet goed in tempowissels, dus kozen we voor een vlak tempo waardoor ik na 45 minuten achter zou liggen op Rohan Dennis. Maar op het einde had ik nog veel in de tank zitten. Ik ben iedereen die hier aan heeft meegewerkt heel dankbaar."

sporza.beMisschien ook interessant: