De internationale wielerunie UCI is niet schuldig aan corruptie, maar haar ex-voorzitters waren te close met Lance Armstrong. De Amerikaan, die in 2012 zijn zeven Tour-zeges zou verliezen door dopingmisbruik, genoot een voorkeursbehandeling als "mondiaal uithangbord". Er is ook nog steeds doping in het wielrennen, zij het minder wijdverspreid. Dat zijn de weinig ophefmakende conclusies van het CIRC-rapport, dat een onafhankelijke commissie maandag heeft gepubliceerd.

Het was Brian Cookson, de nieuwe voorzitter van de UCI, die een rapport vroeg om komaf te maken met het dopingverleden van het wielrennen in de jaren 90 en 2000. En om de beschuldigingen aan het adres van de UCI te onderzoeken.

In een 227 pagina's tellend rapport komen er geen nieuwe feiten aan het licht, maar wordt een beeld geschetst van een grote verbondenheid tussen de ex-UCI-voorzitters Hein Verbruggen en Pat McQuaid en Armstrong.

"Na het Festina-schandaal in 1998 zag de UCI Armstrong als dé kans op de wedergeboorte van de sport. Als Amerikaan kon hij een nieuw continent voor de sport aanboren en als ex-kankerpatiënt werd hij snel een wereldster", luidt het in rapport van de Cycling Independent Reform Commission (CIRC).

De drie commissieleden, voorgezeten door de Zwitser Dick Marty, stelden vast dat de UCI verscheidene keren zijn eigen regels overtrad, bijvoorbeeld met te laat ingediende medische certificaten.

Bewijzen dat een positieve test uit de Ronde van Zwitserland in 2001 in de doofpot werd gestoken, vond de CIRC-commissie echter niet.

Ze noemt de ex-UCI-top dan ook "niet corrupt". "Maar de UCI-directie kon het onderscheid niet maken tussen de held Armstrong, de zevenvoudige Tour-winnaar die kanker overleefde en een voorbeeld was van duizenden fans, en de renner Armstrong, die dezelfde rechten en plichten had als elke andere profrenner."

"Armstrong genoot van een voorkeursbehandeling door de UCI en er was een gemeenschappelijk front tegen iedereen die hen durfde aan te vallen."

De commissie spaart Hein Verbruggen en Pat Mcquaid (foto) niet. De Nederlander was UCI-voorzitter van 1991 tot 2005, de Ier van 2005 tot 2013. De CIRC is vernietigend voor de dopingpolitiek die tot in 2006 gevoerd werd: "Die was onvoldoende, want vooral gericht op imago en een kwantitatieve aanpak."

Sindsdien gaat het de goeie kant op: "In de periode erna zijn er constante verbeteringen en een groeiende wil om de dopingstrijd vanaf de basis aan te pakken."

Onverwachte dopingcontroles, doelgroepen viseren, biologisch paspoort, meer geld voor dopingstrijd... "Al die maatregelen hebben het gedrag van het profwielrennen gewijzigd, maar de geloofwaardigheid volgt niet. Die is in de ogen van het volk geruïneerd door het beleid van de voorbije decennia."

Daarom dat Cookson open kaart wou spelen met een onafhankelijk dopingrapport. "Geen enkele sport heeft zich ooit op zo'n grote schaal onderworpen aan een onafhankelijk onderzoek. Het is duidelijk geworden dat de UCI enorm geleden heeft onder een gebrek aan goed bestuur, waarbij enkelingen op hun eentje cruciale beslissingen namen."

De commissie nam 174 interviews af. Van officials, UCI-personeel, renners die gestraft zijn voor doping (o.a. Armstrong, Hamilton, Jaksche, Piepoli, Rasmussen, Ricco), andere renners (o.a. Froome, Tchmil), teammanagers (Riis, Vinokoerov,...), organisatoren, wetenschappers en journalisten.Denken dat doping de wereld uit is, blijft een utopie. Bedrog is van alle tijden.

"Algemeen wordt aangenomen dat doping vandaag minder wijdverspreid is of dat de aard van de dopingpraktijken gewijzigd is zodat de prestatiewinsten kleiner zijn", concludeert de CIRC.

"We zijn weggegaan van de systematische organisatie van doping binnen teams naar renners die hun eigen dopingschema's organiseren, vaak met de hulp van derden die buiten het team opereren."

"Ondanks de wetenschappelijke vooruitgang met het biologische paspoort, is het voor renners nog altijd mogelijk om microdoses van epo te gebruiken zonder betrapt te worden. De impact op de prestatie is wel veel minder belangrijk."

"Er bestaat nu wel een omgeving waarin renners die clean zijn op zijn minst competitief kunnen zijn." Het gebruik van corticoïden lijkt nog het grootste probleem in de huidige constellatie. Corticoïden worden gebruikt om gewicht te verliezen. Voorschriften daarvoor zijn te makkelijk te verkrijgen.

sporza.be



Misschien ook interessant: