Mario De Clercq vindt het systeem van startgelden in het veldrijden niet meer van deze tijd. "De huidige generatie zal me rauw lusten, maar profs verdienen meer dan hun brood", zegt de drievoudige wereldkampioen.

Commotie in het kamp-Vantornout, toen vorige week bleek dat de organisatie van de veldrit in Ardooie niet genoeg centen meer had om het startgeld van Vantornout - de titelverdediger nota bene - te betalen.

Mario De Clercq - de ploegleider van Vantornout bij Sunweb-Napoleon Games komt nu met een voorstel op de proppen om zulke situaties in de toekomst te vermijden. Voor televisiecrossen welteverstaan.

"Weg met dat startgeld", zegt De Clercq in Het Laatste Nieuws. "Naar wie gaan de hoogste startpremies? 20 Belgen en drie Nederlanders. Plus wat "fenomenen" zoals een Japanner op één been en een Nieuw-Zeelander die zelfs bij de Masters A niet kan winnen."

"Zo maak je de cross toch niet mondialer? Het systeem is gewoon niet meer van deze tijd. Voor het ophoesten van startgelden heb je 50.000 tot 75.000 euro nodig. Laat elke organisator een deel van dat budget extra in de prijzenpot duwen."

"De huidige generatie zal me ongetwijfeld rauw lusten, maar profs verdienen meer dan hun brood."

De Clercq beseft wel dat startgelden niet uit alle crossen geweerd kunnen worden. "Maak net als op de weg een onderscheid tussen klassiekers en kermiskoersen. De Ronde en Parijs-Roubaix rij je automatisch, in pakweg Gullegem laten vedetten zich betalen."

"Zo verschilt een cross zonder tv-coverage (zoals Ardooie) ook van Diegem (Superprestige) of Loenhout (Bpost Bank Trofee). Dáár kan je startgelden onderwerpen aan een vast UCI-barema, afhankelijk van de positie van elke renner in de wereldranking."

UCI-coördinator Peter Van den Abeele is alvast te vinden voor het voorstel van De Clercq. "Het zou schitterend zijn als we dit plan er doorkrijgen in de veldritcommissie. Er zullen enkele heilige huisjes moeten gesloopt worden."

"Maar als je echt consequent wil zijn moet je het systeem veralgemenen en ook de startgelden bannen in de niet-televisiecrossen."

"Geen goed idee", vindt Belgisch kampioen Sven Nys. "Ik ga niet afstaan waar ik jarenlang keihard voor gewerkt heb. De prijs die de organisatoren voor me neertellen zie ik als een blijk van respect."

"Niemand klaagt over mijn startgeld en ik betaal die centen dubbel en dik terug. Ik verzorg altijd het spektakel. Zo werkt het nu eenmaal in het veldrijden. Hoe beter je presteert, hoe meer je verdient."

sporza.be



Misschien ook interessant: