Nairo Quintana heeft zoals verwacht de Ronde van Italië gewonnen. Hij gaat in de eindstand zijn landgenoot Rigoberto Uran en de Italiaan Fabio Aru voor. In de slotrit naar Trieste was Luka Mezgec de snelste in een massasprint.

Viva Colombia! Voor het eerst in de geschiedenis van de Ronde van Italië staat er een Colombiaanse "kever" op het hoogste schavotje van het eindpodium. Nairo Quintana sloot in Trieste de Giro af met zijn eerste eindwinst in een grote ronde.

Maar van de 97e editie van de Giro zal vooral de koninginnenrit nog lang over de tongen blijven rollen. Quintana trok toen ten aanval tijdens de afdaling van de Stelvio, waarvan onduidelijkheid heerste of die al dan niet geneutraliseerd was.

De kopman van Movistar hield aan die veelbesproken etappe wel de roze trui over, die in de slotetappe vanzelfsprekend niet meer in gevaar kwam.

Na de gebruikelijke parade waarin de klassementstruien geshowd werden, werd op het lokale circuit van Trieste voor de laatste keer strijd geleverd.

Svein Tuft, de eerste rozetruidrager in de zege, wou de cirkel rondmaken in de slotrit en waagde in de plaatselijke rondes zijn kans met Lars Bak (Lotto-Belisol). Maar onder impuls van Cannondale werd het duo ingerekend.

Ferrari begon in poleposition aan de eindsprint, maar de Italiaanse bolide hield niet stand. Mezgec had beter getimed en voegde zo een derde parel aan de zegekroon van Giant toe. Nizzolo en Farrar vervolledigden het podium.

sporza.beMisschien ook interessant: