Simon Gerrans heeft de eerste rit in de Tour Down Under gewonnen. De Australische kampioen van Orica-GreenEdge versloeg de Duitse kampioen André Greipel van Lotto-Belisol in een massaspurt bergop. Met Steele Von Hoff stond er nog een Australiër op het podium. Gerrans is de eerste winnaar in de WorldTour dit jaar. "Ik kon het niet afmaken", sloeg Greipel mea culpa.

Beter kon de ronde in eigen land dus niet beginnen voor Australië: de Australische kampioen van een Australisch team won meteen.Op 12 kilometer van de streep gooide de stevige Mengler's Hill heel wat topspurters overboord. Een 50-tal renners, mét Greipel en vijf ploegmaats, ging de finale in. Een vluchtpoging van de Europcar-renners Arashiro en Thurau werd op een kilometer van de streep tenietgedaan.

Greipel leek op weg naar zijn 15e ritzege in de Tour Down Under, toen hij perfect werd afgezet en al van ver aanzette op de hellende aankomststrook in Angaston.

Maar Gerrans kon rekenen op een sterke ploegmaat Daryl Impey om op en over de Duitser te gaan. "Het was een zware klim. Ik rekende erop dat Greipel dat toch wat zou voelen in zijn benen", reageerde Gerrans. "Bovendien was het wind tegen. Ik ging mijn sprint dus pas laat aan. Ik ben zelf verrast dat ik Greipel kon kloppen."

Gerrans, die vorige week het Australische kampioenschap won in een spannende spurt met Cadel Evans en de TDU op zijn naam schreef in 2006 en 2012, pakte nog wat bonificatieseconden en leidt met vijf seconden voorsprong op Greipel, de eindwinnaar in 2008 en 2010. "Hier winnen draait altijd om seconden", weet Gerrans.

Greipel boog het hoofd toen hij zag dat Gerrans hem nog voorbijdenderde. Hij kon Lotto-Belisol die eerste felbegeerde zege van het jaar nog niet schenken. Hij sloeg mea culpa en feliciteerde Gerrrans.

"Zes Lotto-Belisol-jongens overleefden de laatste klim. Ze brachten me goed naar de sprint, maar ik kon het niet afmaken. Grote versnellingen werken niet altijd bergop. Felicitaties voor Gerrans."

Ook zondag, in het opwarmertje door Adelaide, moest Greipel vrede nemen met de tweede plaats. Toen achter de Duitser Marcel Kittel van Giant.

Lotto-Belisol wil zo snel mogelijk winnen, maar het was net niet. Ploegleider Herman Frison zag wel dat zijn team er stond. "Het was een korte en lastige etappe met op het eind een klim van 3 km, waar de boel ontplofte."

"Zes van onze zeven renners waren mee met de kopgroep van 50 renners. Dit is WorldTour, hè. Dat betekent dat je een sterke ploeg hebt. Maar we misten net dat tikkeltje om te winnen."

"De finish bergop was op maat van Gerrans en misschien net ietsje te lastig voor Greipel."

"Greipel werd nu twee keer tweede. Een mooie uitslag, maar net niet. Ik had wel niet verwacht dat hij mee zou zijn over de klim. Dat bewijst dat zijn conditie heel goed is. Dus die overwinning zal niet lang meer op zich laten wachten."

sporza.beMisschien ook interessant: