Aleksandr Vinokoerov (38) is olympisch kampioen geworden in Londen. De Britten lieten zich verschalken. De Belgen pakten geen medaille, hoewel Philippe Gilbert en Jurgen Roelandts in de kopgroep zaten. Tom Boonen had pech in de slotfase en kwam niet in het stuk voor.

De Britse ploeg, in dienst van Mark Cavendish, controleerde. Geen seconde weken de vijf Britten (plus Oostenrijker Bernhard Eisel, ploeg- en kamergenoot van Cavendish) uit de voorste rij in het peloton.

Philippe Gilbert vond het maar niks. Samen met Vincenzo Nibali en acht anderen sprong hij naar de kopgroep. Op zowat 55 kilometer van de streep ging Gilbert alleen door. De Belg maakte de koers en kwam voor de laatste passage op Box Hill alleen boven.

Maar de Zwitsers- met Fabian Cancellara - en de Spanjaarden - met Luis Leon Sanchez - maakten de koers hard. Ze sloten aan bij kopgroep en slokten Gilbert weer op. Met nog 20 km voor de boeg reed een 30-tal renners voorop.


De slotfase werd een bijzonder spannende bedoening, want Tour-winnaar Bradley Wiggins plooide zich dubbel achterin. Maar het werd niks voor de Britten, de winnaar zat vooraan.

Cancellara viel weg uit de kopgroep, toen hij in een bocht rechtdoor ging en tegen de dranghekken viel. In het peloton kreeg Boonen af te rekenen met een technisch mankement.

Vooraan glipte Rigoberto Uran, een Colombiaan, weg en good old Aleksandr Vinokoerov schoof mee. De twee kregen 15 seconden en waren gaan vliegen.

In de spurt keek Uran links over zijn schouder achterom en Vinokoerov profiteerde langs rechts. De Kazak sloeg een gat en had gewonnen spel. De Noor Kristoff won de spurt van de achtervolgers om het brons. Roelandts was beste Belg met een zevende plaats.

sporza.beMisschien ook interessant: