Alejandro Valverde (Movistar) heeft in de laatste bergrit zijn bleke Tour toch glans gegeven met een ritzege. De klassementsrijders gaven elkaar weinig toe. Jurgen Van den Broeck werd zesde.In twee fases kwam een grote kopgroep tot stand. Nibali kwam in de afdaling van de Col de Menté bijna stommelings aansluiten, maar na wat onderhandelen met Valverde liet hij zich toch weer uitzakken.

Liquigas zorgde er in het peloton dan maar voor dat het verschil met de vluchters niet te gortig werd.

Ook bergkoning Voeckler was er vooraan weer bij. Hij vocht op alle toppen een gevecht uit met Kessiakoff. Elke keer was hij de Zweed net iets te snel af.

Op de Port Balès ontvouwde Movistar zijn plannetje. Rui Costa zette de rest onder druk met een demarrage. Hij was de ideale springplank voor ploegmaat Valverde, die met iets meer dan twee minuten voorsprong de top van de laatste col buiten categorie in deze Tour haalde.

Met die voorsprong begon de Spanjaard ook aan de slotklim. Op de Peyragudes de slotklim kreeg Evans net als woensdag snel weer de rekening gepresenteerd. Een aanval van Vanendert was de voorbode van een versnelling van Van den Broeck. Nibali moest met de billen bloot: hij had toch niet de benen die het werk van zijn ploeg rechtvaardigden.

De Sky-tandem Wiggins-Froome was toch weer de sterkste bergop. Froome had zin in een tweede ritzege, maar moest (weer) inhouden om op zijn kopman te wachten.

sporza.beMisschien ook interessant: