Drie weken Tour. Dat doet wat met een lichaam. Michel Wuyts zocht uit wat de precieze gevolgen zijn en had voor de Tour een gesprek met sportarts Kris Vandermieren. Over de impact op het lichaam, zowel fysiek als mentaal. Hoe kan je een ronde van drie weken goed overleven? En hoe recupereer je?

"Elke zware inspanning heeft een weerslag op het spierstelsel", zegt sportarts Kris Vandermieren. "We spreken dan over microscheurtjes die moeten genezen."

"Daarbij moet je rekenen op 2 à 3 dagen voor één inspanning. Beeld je in wat dat geeft na 3 weken Tour de France. Dat doet wat met een mensenlijf."

Daarnaast eist ook de enorme mentale druk een grotere tol dan gedacht. "Inspanning is stress. Zowel de inspanning zelf als de druk vanwege pers, ploeg en omgeving."

"Die mentale druk gaat het stresshormoon cortisol vrijmaken. Motivatie, drive en het genieten zullen verdwijnen. En dat kan zelfs al voor de Tour het geval zijn als de voorbereiding te zwaar was."

In de eerste plaats heeft Vandermieren het over de voorbereiding. Die is volgens hem cruciaal. Ervoor zorgen dat je lichaam gewend is aan loodzware inspanningen.

Maar ook tijdens de wedstrijden kan je veel doen. "Uit de wind gezet worden, soepel trappen, ... dat zijn zaken die heel hard kunnen helpen. Sowieso gebeurt de meeste schade als er kracht moet gezet worden. In de bergritten dus.

"Na de wedstrijd is warming-down ook een goede manier om de spieren te laten herstellen. Op de rollen trappen aan een hoge trapfrequentie."

"IJsbaden, die tegenwoordig vaak gebruikt worden door de renners, geven vooral een prettig gevoel. Toch is het helemaal niet bewezen dat ze de recuperatie bevorderen. Maar als de renner er deugd van heeft, is dat mooi meegenomen", zegt sportarts Vandermieren.

"Koelvesten vlak voor een warme etappe kunnen wel een goed effect hebben. Mensen die uit een koele ruimte komen, verdragen veel langer de hitte dan mensen die al een tijdje in hoge temperaturen zitten."

Voeding na de wedstrijd is enorm belangrijk. De eerste twee uren na een wedstrijd zijn cruciaal om de suikers weer helemaal op te laden.

"Als de suikeropslag na een zware wedstrijd leeg is, kan je die het eerste uur na de inspanning opladen aan 8%. Het tweede uur aan 6,5%. Nadien zakt de suikeropslag per uur weg naar 5%."

Dit geldt niet alleen voor topsporters. Ook voor amateursporters is dit heilzaam.

sporza.be



Misschien ook interessant: