Sky heeft in de eerste bergrit meteen een tik uitgedeeld aan de concurrentie. Knecht Chris Froome won het sprintje op La Planche des Belles Filles. Zijn kopman Wiggins is leider. Van den Broeck had pech en verloor heel wat tijd.

De ravage van de valpartij van vrijdag was bij de start duidelijk te merken, want het peloton telde twaalf renners minder. Giro-winnaar Hesjedal en ploegmaat Hunter gaven nog voor de start op. Delaplace kneep in het begin van de rit de remmen dicht.

Zeven renners (Luis Leon Sanchez, Gautier, Fofonov, Martin Velits, Riblon, Albasini en Chris Anker Sørensen) voelden zich nog wel fris en trokken samen op pad. Bijna zes minuten kregen ze en dat was niet genoeg.

Aan de voet van La Planche des Belles Filles was het verhaal van de vluchters al geschreven. Even daarvoor stond Van den Broeck stil na mechanische pech. Net toen de koers in brand stond, moest de Belgische Tourhoop achtervolgen.

Met de hulp van wat bevriende collega's en vooral met een fameuze inspanning kreeg Van den Broeck de rug van de kopgroep te zien. Maar het beukwerk van de Sky's sneed hem dan toch de benen af.

Enkel Evans, Nibali en Taaramäe bleven in het zog van de tandem Wiggins-Froome. Met de eindstreep in zicht nam Evans het over. Maar het was meesterknecht Froome die zijn chef Wiggins de loef afstak. Evans werd toch nog tweede.

sporza.beMisschien ook interessant: