Mark Cavendish heeft vriend en vijand verrast. Met de Ster ZLM Toer won de wereldkampioen zijn eerste rittenkoers en zaterdag in de lastige Ardennenrit greep hij maar net naast de zege. Hij zit op schema voor Londen.

Voor Mark Cavendish komen de weken van de waarheid eraan. Over twee weken begint de Tour, een week na de Tour is er - nog belangrijker voor de Brit - de olympische wegrit in Londen.

"Ik had niet verwacht dat ik deze koers zou winnen, maar het geeft aan dat ik in goeie vorm ben. Ik heb hard getraind om een prestatie zoals zaterdag neer te kunnen zetten", zegt hij in de kranten. De rasspurter ging zelfs met de eersten mee La Redoute over.

"De Spelen zijn een groot doel voor mij en er zit een lange klim in (9 keer de Box Hill, red). Ik ben 4 kg lichter en sta scherper dan ooit. Ik ben zelfs beter dan ik nu al had willen zijn. Dat geeft een goed gevoel voor Londen."

Tussen Parijs en de olympische wegrit liggen maar zes dagen. Er wordt dan ook al gefluisterd dat Mark Cavendish de Tour niet zal uitrijden.

Die klinkt echter ferm: "De Tour is voor mij een wedstrijd van drie weken."

Ploegleider Steven de Jongh (Sky) nuanceert. "Mark wil die Tour gewoon uitrijden. Als zijn vorm oké is, kan dat, maar als die dalend is, zal hij misschien naar huis gaan. Onze mensen in de Tour moeten daarover beslissen."

"De voorbije weken heeft hij zijn sprint niet meer getraind, maar hij heeft nu nog twee weken om zijn sprintsnelheid weer aan te scherpen."

Cavendish heeft in vier Tour-edities 20 ritten gewonnen. Als het van de wereldkampioen afhangt, doet hij er daar dit jaar nog een pak bij. "Het is mijn job om te winnen", zegt hij aan Sporza. "Ik won al eens het groen en wil dat opnieuw. Maar dit jaar gaat het team ook voor het geel met Bradley Wiggins. Het is de droom van elke rijder om in zijn carrière deel uit te maken van een team dat de Tour wint."

sporza.beMisschien ook interessant: