De eerste bergrit in de Ronde van Californië heeft een verrassende winnaar opgeleverd. De 28-jarige Fransman Sylvain Georges (AG2R) bleef op Big Bear Lake als laatste over van de vroege vlucht en hield net stand. David Zabriskie behoudt zijn leiderstrui.

Meteen na de start reden zeven renners weg uit het peloton. Die kopgroep kreeg 8 minuten cadeau. Op de bergen onderweg viel de kopgroep helemaal uit elkaar.

Sylvain Georges was de sterkste van de kopgroep. Hij zag zijn medevluchters een voor een lossen en reed de laatste 48 kilometer solo naar de overwinning.

Achter zijn rug keken de toppers vooral naar elkaar. De trui van Zabriskie kwam niet in gevaar en Peter Sagan sprintte naar de tweede plaats op Big Bear Lake, Greg Van Avermaet werd zesde.

Sylvain Georges bezorgde zijn ploeg AG2R de tweede overwinning van het jaar. Vrijdag was Sébastien Hinault de snelste in de derde etappe van Circuit Lorraine.

"De laatste kilometers waren vooral moeilijk op mentaal vlak. Ik had overal pijn, kreeg krampen en ik begon zelfs dubbel te zien. Maar ik wist dat ik de benen had om het uit te houden", zegt Georges.

"Het was alles of niets tot aan de finish en ik heb gevochten voor elke meter. Het waren de zwaarste 15 kilometer van mijn leven."

David Zabriskie hield makkelijk stand in zijn leiderstrui. "Die renner AG2R (Georges, red) heeft de rit van zijn leven gereden. Het was een dubbeltje op zijn kant. Enkele teams hebben te lang geaarzeld om mee te werken en toen ze dat wel deden, was het te laat. Dat doet helemaal niks af van de zege."

sporza.beMisschien ook interessant: