Mark Cavendish wist dat het parcours in Kopenhagen een unieke kans was voor hem om wereldkampioen te worden. "Toen dit WK drie jaar geleden werd voorgesteld, begonnen we al een plan te smeden."

Cavendish is pas de tweede Britse wereldkampioen in de geschiedenis. 46 jaar geleden deed de betreurde Tom Simpson het hem voor.

Het Britse sprinttalent was emotioneel op het podium. "We hebben er zo hard aan gewerkt om de trui naar Groot-Brittannië te brengen."

"We hebben de koers vanaf de start in handen genomen. Ik ben zo ontzettend trots op mijn ploegmaats. Ik kan het niet geloven dat het gelukt is!"

"Mijn volgende grote doel is om ook op de Spelen in Londen goud te halen. Daar mogen we wel maar vijf renners inzetten. Hopelijk kunnen we de dubbel pakken."

Cavendish toonde zich dit jaar aldoor de beste sprinter van het hele peloton. Zijn marktwaarde zal met deze trui nog toenemen, voor volgend jaar heeft hij immers nog geen ploeg. HTC houdt er namelijk mee op. Over zijn nieuwe team geeft hij geen commentaar.

Meer reacties van hoofdrolspelers:

Matthew Goss (zilver): "Wat had ik beter kunnen doen? Ik heb alles gegeven, maar Cavendish had nog een eindjump en hij timede zijn sprint iets beter dan ik. De Australische ploeg reed echt fantastisch, het leek wel een ervaren WorldTour-ploeg. Ik ben toch blij met mijn zilveren medaille. Alleen jammer dat je daar geen truitje met de helft van de strepen voor krijgt."

André Greipel (brons): "Als je kijkt hoe de sprint is verlopen, moet je met brons tevreden zijn. Ik kwam ideaal uit de laatste bocht, maar toen begon het peloton van links naar rechts te zwermen. Ik moest drie keer mijn sprint op gang trekken. Jammer, want als spurter krijg je niet veel kansen op een WK-titel."

sporza.beMisschien ook interessant: