Mark Cavendish is de nieuwe wereldkampioen. Na een razendsnelle koers door Kopenhagen klopte de Britse topfavoriet iedereen in de verwachte massaspurt. Hij is de opvolger van Thor Hushovd, die uitgeschakeld werd door een val.

Het plannetje van een indrukwekkende Britse ploeg werkte: een massaspurt moest beslissen voor Cavendish. De Britten pakten vier vluchters Voeckler, Sørensen, Hoogerland en Lodewyck op 7 km van de streep terug.

Meteen een vlucht laten wegrijden liet het peloton niet toe. Na een klein uurtje kregen zeven renners een vrijgeleide: Roux, Lastras, Kangert, Poos, Maksim Iglinski, Kiserlovski en Tsjoezjda.

De zeven kregen acht minuten, maar op 120 kilometer begonnen Vansummeren en Kaisen aan het Belgische plan: de koers hard maken. De twee Belgen kregen Clarke, Offredo en Paolini mee.

Het eerste belangrijkste koersfeit deed zich voor op 80 km van de finish. Toen Kadri in de dranghekken knalde, hield hij het halve peloton op. Regerend wereldkampioen én favoriet Thor Hushovd verloor kostbare tijd en kwam niet meer terug. Bij de Belgen viel met Van Avermaet een belangrijke pion weg.

De twee kopgroepen smolten samen, maar konden niet op tegen een peloton gemend door een ijzersterke Britse ploeg (voor Cavendish). Nuyens en Leukemans probeerden uit het peloton weg te rijden, maar lang bleven ze niet weg. Dat lieten de Britten niet toe.

Helemaal vooraan moest Vansummeren de rol lossen, Roux ging alleen. In de voorlaatste ronde werd de Fransman voorbijgesneld door Voeckler, Sørensen en Lodewyck, die zo de andere Belgen in een zetel zette. De drie hadden 16 seconden bij het ingaan van de slotronde. De rest van het verhaal kent u.

sporza.beMisschien ook interessant: