Jurgen Van den Broeck moest zondag een gaatje laten in de zware finale van de negende rit, maar staat wel mooie vijfde in de rangschikking. Wat betekent dit voor zijn ambitie? "Ik weet dat jullie vissers zijn, maar ik ben een vis die niet bijt", zegt hij.

Ook in de Ronde van Spanje blijft Van den Broeck trouw aan zichzelf: geen krasse uitspraken na zware inspanningen. "Ik moest alleen op het einde passen, maar dat is niet zo erg. Ik ben al blij dat ik hier ben, wat zou ik dan mokken over die 19 seconden?", zei Van den Broeck aan de journalisten van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

"Wat ik van de concurrentie vind? Geen idee. Ik heb het uitslagenlijstje nog niet gezien. Het is niet zinvol om nu al doelen voorop te stellen. De eerste rekening wordt in Salamanca gemaakt (vandaag na de tijdrit, red)."

Aan ploegleider Dirk De Wolf zou Van den Broeck gezegd hebben dat hij gisteren een slechte dag had. De Wolf nam die uitspraak met een korreltje zout. "Jurgen is amper een week aan het koersen. Als je dan op de eerste echte col 19 seconden prijsgeeft op de winnaar, mag je toch niet klagen, zeker?"

Jean-Pierre Heynderickx, een andere ploegleider van Omega Pharma-Lotto, ging gisteren al het tijdritparcours verkennen. "Ik zie dat Jurgen veel vertrouwen heeft", zegt Heynderickx. "Volgens mij kan hij in de chrono een slag slaan tegenover een Rodriguez, Anton en sommige anderen."

Van den Broeck kreeg het na de negende etappe even aan de stok met een commissaris van de UCI. Een journalist van Het Nieuwsblad zag dat de commissaris Van den Broeck meteen na de finish aansprak om zijn fiets te controleren.

"Vdb wilde nog 10 meter verderrijden tot bij zijn eerste verzorger, maar dat werd hem niet gegund", schrijft de journalist. "Dus maakte hij enkele gebaren en gaf hij de kerel in kwestie in het plat Kempens zijn ongezouten mening."

De commissaris van de UCI liet het er niet bij en schreef een boete van 200 Zwitserse frank (171 euro) uit voor Vdb.

sporza.beMisschien ook interessant: