Het Tour-peloton zet vandaag zijn doortocht in het Centraal Massief voort.

De negende etappe voert de renners van Issoire naar Saint-Flour. Net als zaterdag staan enkele cols van 3e categorie (3) en 2e categorie (3) op het dagmenu. Op 15 kilometer van de finish wacht nog een laatste knikje van 4e categorie.

"Behalve de eerste 50 kilometer is het altijd klimmen en dalen", zegt Jean-François Pescheux, die mee het parcours uittekende. "Deze rit is een kuitenbijter, gemaakt voor échte mannen."

"Er zullen geen honderd renners spurten voor de zege. Het wordt bovendien moeilijk om te controleren, ik voorspel vele aanvallen."

De aankomst in Saint-Flour doet ons terugdenken aan de Tour 2004, toen Richard Virenque er won na een lange ontsnapping met Axel Merckx. Die was achteraf heel boos op Virenque, omdat de Fransman had gezegd dat Merckx de rit mocht winnen in ruil voor de bolletjestrui van Virenque. Bekijk die etappe nog eens opnieuw dankzij onze Retro.

Er is ook één tussensprint, na 178 kilometer, op 30 kilometer van de finish. Kan Philippe Gilbert enkele punten sprokkelen voor zijn groene trui? Als hij het goed uitspeelt, is de kans groot dat hij nog vooraan zit in deze "moeilijke" rit, niet echt op maat van rasspurters.

sporza.beMisschien ook interessant: