De Italianen wachten al sinds 2006 en Filippo Pozzato op een zege in de Primavera. Alessandro Petacchi is zelfbewust, Pozzato zal geluk nodig hebben, zo zegt hij zelf. "We missen een Bettini, een pure afwerker in het voorjaar", luidt het.

Filippo Pozzato is een naam die niet te vaak valt voor Milaan-Sanremo van zaterdag. "Italiaanse journalisten vragen mij ook waarom ik nu al zo lang droog sta", zegt de Katjoesja-man in een gesprek met Het Laatste Nieuws.

"Maar die opmerking geldt niet alleen voor mij. Die opmerking geldt voor alle Italianen. We missen een echte afwerker in het voorjaar. Een Paolo Bettini. Maar er is wel degelijk talent bij ons, hoor."

"Ik wil eindelijk nog eens een klassieker winnen. Maar in Sanremo heb je meer geluk dan conditie nodig. Alleen zijn er veel ploegmaats op de sukkel met blessures, zoals Leif Hoste en Sergej Ivanov. Zaterdag hoop ik dus eigenlijk op een mirakel."

Pozzato is trouwens de laatste Italiaan die Milaan-Sanremo won. Maar Alessandro Pettachi (foto) is klaar om een tweede keer de Primavera op zijn naam te schrijven.

"Ik voel snelheid in mijn benen en klim beter dan sommige andere spurters", zegt Petacchi. "Mijn topfavoriet voor zaterdag? Alessandro Petacchi. Ik ben klaar voor een hoofdrol. Ik heb er vertrouwen in."

Andere Italianen die wel eens zouden kunnen meedoen in Sanremo, zijn Michele Scarponi en Vincenzo Nibali. Die laatste is, samen met Peter Sagan, de kopman van Liquigas. "Ik start niet als figurant na mijn goeie Tirreno. Ik wil een hoofdrol spelen. Ik ben mij nu meer bewust van mijn mogelijkheden en mijn verantwoordelijkheden", zegt de laatste Vuelta-winnaar.

sporza.beMisschien ook interessant: