Geert Omloop (36) neemt vandaag afscheid van de wielersport. Met de Nationale Sluitingsprijs in Putte-Kapellen rijdt hij zijn laatste wedstrijd. In 2003 won Omloop het Belgisch kampioenschap in Vilvoorde, het hoogtepunt uit zijn carrière.

"Ik sluit een periode af die een groot deel van mijn leven in beslag heeft genomen. Ik ben beginnen te koersen op mijn 15e. Eigenlijk is dit een beetje sterven", zegt Geert Omloop in Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.

De mooiste zege van Omloop dateert van 2003, toen hij Belgisch kampioen werd in Vilvoorde. "Voor mij was dat ook het hoogst haalbare. Ik was te beperkt als klimmer om het in rittenkoersen uit te zingen en ook in het grote klassieke werk schoot ik tekort", vertelt hij. "Die Belgische titel heeft een extra dimensie aan mijn loopbaan gegeven."

"Ik heb mezelf altijd kunnen inschatten. Ik was een C-renner. Boonen en Gilbert zijn A's, Van Avermaet en Roelandts B's. Op een goede dag kon ik een voet zetten naast een collega met een B-statuut, zoals in 2003. En vergeet niet dat ik in 2004 tweede werd op het BK in Tessenderlo (na Tom Steels, red.)"

In totaal heeft Omloop meer dan 40 zeges verzameld in 14 seizoenen als profrenner. "Het waren er 43 of 44, zo goed houd ik het niet bij", zegt Omloop, die aan de slag gaat bij een fietsenfabrikant.

sporza.beMisschien ook interessant: