Fietsvarianten

In vino veritas

-in nuchtere herinnering aan Abdel-Kader Zaaf- We schrijven donderdag 27 juli 1950, de 13de Touretappe van Perpignan naar Nîmes, het is bloedheet, Algerijn Abdel-Kader Zaaf -let op de passende fietsmiddenmoot van zijn naam- vindt dat hij als lid van de équipe Afrique du Nord wel eens mag tonen dat die helse temperaturen hem op het pezig en getaande lijf geschreven zijn. Hij rijdt solo minuten voor het verhitte peloton uit, in het bruingebakken en mondaine Nîmes wenkt de zege. Tot Abdel in de buurt van Vendargues plots fors tussen zijn stalen Kader gaat hangen, over het smeltend asfalt begint te zwalpen en valt. Toeschouwers leggen hem neer in het lommer van een plataan en overgieten hem als Samaritanen en ietwat chauvinistisch met roséwijn van de streek, water was er blijkbaar niet voorhanden. De Algerijn komt bij en rijdt de verkeerde richting uit, het peloton tegemoet ...

Lees verder...


Miel Vanstreels (1951, Godsheide, België) woont in Maastricht. Op zijn elfde kreeg hij zijn eerste racefiets. Sindsdien peddelt hij als een toerist met altijd tegenwind en met een hoofd vol dromen over binnen- en buitenlandse wegen. Op 'Fietsvarianten' brengt hij verslag uit van zijn tochten.

Hier maakt 'Fietsvarianten' plaats voor dichters & aanverwante dromers die gek zijn van de koers. Ieder weekend een nieuw wielergedicht. En niet alleen hier, maar ook op de voorpagina van Wielersportboeken.nl.