Fietsvarianten

De wielrenner

-Ode aan Rini Wagtmans (en alle andere wielrenners)- Wij lagen minutenlang een eeuwigheid naast het parcours in de sloot te wachten op de grote helden van de koers Waar wij een peloton verwachtten kwam een afgescheiden eenling op ons af denderen de zeemleren broek strak om de dikke dijen heen/gespannen zijn fiets als rijpaard omklemd met een wit plukje haar tussen zwarte krullen Rini duwde zijn wondere wereld aan ons voorbij Wij hebben zelfs gefloten om Rini te laten winnen en één ogenblik keek hij in onze bewonderend blik Hij zoefde voorbij zijn kont even opwippend alle kracht geperst uit dat solide lijf met strak geschoren kuiten geolied lichaam en soepele tred gesmeerde ketting wij met open monden gapend naar die souplesse Tussen het toeterend geweld van volgauto’s en achtervolgers roepend naar de kant zagen wij hem nog net even voor het ingaan van de bocht een rochel uit zijn diepe keel tevoorschijn schrapen en spugen richting zijkant waar het publiek de betovering van het brute fietsen van net daarvoor verzoop in vloeken en gesmoorde kreten: de held van zo-even verdween voorbij ons gezichtsveld en bijna hadden wij de grond met zijn fluim eerbiedigend gekust Zijn zeemleren kont met het witte plukje bleef voortaan voor eeuwig op mijn netvlies staan Kees van Meel ...

Lees verder...


Miel Vanstreels (1951, Godsheide, België) woont in Maastricht. Op zijn elfde kreeg hij zijn eerste racefiets. Sindsdien peddelt hij als een toerist met altijd tegenwind en met een hoofd vol dromen over binnen- en buitenlandse wegen. Op 'Fietsvarianten' brengt hij verslag uit van zijn tochten.

Hier maakt 'Fietsvarianten' plaats voor dichters & aanverwante dromers die gek zijn van de koers. Ieder weekend een nieuw wielergedicht. En niet alleen hier, maar ook op de voorpagina van Wielersportboeken.nl.