Harrie Schoenmakers

  

Voornaam:   Harrie
Achternaam:   Schoenmakers
Nationaliteit:  Nederland
Geslacht:  
Werd:   83 jaar
Geboortedatum:   18-01-1916
Overleden  18-01-1999

slider image slider image slider image

Voornaam:   Harrie
Achternaam:   Schoenmakers
Nationaliteit:  Nederland
Geslacht:  
Werd:   83 jaar
Geboortedatum:   18-01-1916
Overleden  18-01-1999

 

 Bevoegdheden

Professional 1951

Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

PloegenMemo(s)

Harry Schoenmakers (geboren 18-1-1916 te Eindhoven) heeft in 1951 deelgenomen aan de Tour de France (landenploeg Kees Pellenaars).
Harry reed in die tijd in de categorie onafhankelijken omdat hij i.v.m. zijn functie bij het Rijk geen proflicentie mocht aanvragen.
Voor deelname aan de Tour de France 1951 werd hem door zijn werkgever dispensatie verleend en mocht hij een proflicentie aanvragen.
De prestaties van Harry worden in de publicaties nogal eens (ten onrechte) toegedeeld aan Harry Schoenmakers uit Blerick.
J. Schoenmakers
Eindhovenaar Harrie Schoenmakers (18 januari 1916 in Eindhoven) startte slechts één maal in de Tour. Bovendien was het avontuur voor de toen al 35-jarige Schoenmakers maar van korte duur. Hij moest als knecht van de Nederlandse ploeg de kopmannen helpen. Op de tweede dag moest hij in de eerste 50 kilometer Wout Wagtmans en Wim van Est enkele keren helpen, toen zij pech hadden. Toen hij na 50 kilometer zelf lek reed, werd Schoenmakers door de ploegleiding aan zijn lot overgelaten. Hij moest zelf zijn kapotte band repareren en daarna in zijn eentje verder rijden. Vervolgens moest hij daarna zijn weg zien te vinden tussen de reeds naar huis kerende menigte, waardoor hij steeds meer achterstand opliep. Hij trok later ook nog zijn rem stuk. De laatste honderd kilometer van de etappe legde Schoenmakers helemaal in zijn eentje af. Aan de finish kwam hij acht minuten te laat, zodat hij in de derde etappe niet meer mocht starten.

Harrie Schoenmakers combineerde het fietsen met zijn baan als burger-ambtenaar bij defensie. Hij reed daarom hoofdzakelijk in Nederland en België. In zijn korte profloopbaan won hij in zijn beste seizoen, dat van 1951, twee wedstrijden en werd hij zesde in de Ronde van Nederland.

Op 18 januari 1999 (zijn verjaardag) is Harrie Schoenmakers op 83-jarige leeftijd overleden.


Fotoalbum Harrie Schoenmakers

1951

 


  Afbeelding toevoegen