Marcel Kerff

  

Voornaam:   Marcel
Achternaam:   Kerff
Nationaliteit:  België
Geslacht:  
Werd:   48 jaar
Geboortedatum:   02-06-1866
Overleden  07-08-1914
Plaats van overlijden  Moelingen (Limburg), België

slider image slider image slider image

Voornaam:   Marcel
Achternaam:   Kerff
Nationaliteit:  België
Geslacht:  
Werd:   48 jaar
Geboortedatum:   02-06-1866
Overleden  07-08-1914
Plaats van overlijden  Moelingen (Limburg), België

 

 Bevoegdheden

Professional 1896-1904

is een broer van Léopold Kerff
is een broer van Charles Kerff
Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

PloegenMemo(s)

Marcel Kerff had tien (10) broers en twee daarvan Charles en Leopold waren zeer sterke fietsers.

De broers Kerff reden als training met de fiets vaak naar Parijs (600km) en terug op twee dagen om daar in de groothandel grote stukken vlees te kopen, die nadien met goede winst in de familiale beenhouwerij werden aan de man gebracht.
Op de eerste dag van Wereldoorlog 1914 reed Marcel, die toen majordome(butler) was van Graaf de Secillon op het Kasteel van Teuven, met zijn motorfiets in de richting van de grens om te zien wat er gaande was. Hij botste er op 25.000 Pruisen die hem als spion gevangen namen. Toen hij uit protest te hard schreeuwde werd barbaars zijn tong uitgesneden en enkele uren later werd deze pionier van de Tour de France opgehangen.
Wilfried Journée
Marcel Kerff mort à Mouland, fusillé por espionnage.
René Frances
Ondanks het feit dat de voergemeenten nog tot 1 september 1963 tot de provincie Luik behoorden worden Marcel en zijn broers Charles en Leopold algemeen als de echte pioniers van de Limburgse wielersport aanzien.In Luikse kringen wordt dit evenwel anders gezien,wat geschiedkundig en geografisch best te verdedigen valt.Maar omwille van het Platdiets dat zij spraken,een Limburgs dialect dat zelfs tot op vandaag,hetzij zeer beperkt,maar tot einde 19de ,begin 20ste eeuw de algemene spreektaal was in een vijftiental kleinere gemeenten (o.a. Aubel,Moresnet,Henry-Chapelle,Gemmenich,Welkenraedt,,Baelen,Membach,Sippenaken,Montzen,Hombourg ,het vestingstadje Limbourg en de Voerense deelgemeenten) in het Noord-Oosten van de provincie Luik beschouwt men hen wellicht terecht als Limburgers.
Paul Truyen

Fotoalbum Marcel Kerff

1903


  Afbeelding toevoegen